Auto & Moto

Çmimi marramendës me të cilin do të shitet në ankand makina sportive Globetrotting 1937 Bugatti!

Bugatti kohët e fundit pretendoi rekordin e ankandit për makinat e reja kur një nga supermakinat e saj Chiron u shit për 10.8 milionë dollarë, por një nga modelet e saj të vjetra së shpejti mund ta tejkalojë atë. Një Bugatti Type 57S Sports Tourer i vitit 1937 është vendosur të kalojë bllokun në ngjarjen Bonhams në Amelia Island, Florida, më 2 mars dhe u desh një rrugë shumë rrethrrotulluese për të arritur atje.

Vetëm 48 tip 57 u ndërtuan para Luftës së Dytë Botërore dhe që atëherë është bërë një nga makinat klasike më të kërkuara. Të gjitha janë unike në një farë mase, dhe ajo që do të dalë në ankand ishte e pajisur me një trup të projektuar nga ndërtuesi i famshëm i karrocave Vanden Plas. Fillimisht u dërgua në Nju Jork dhe thuhet se u shfaq në ngjarjen e shtatorit 1937 në Roosevelt Raceway tashmë të zhdukur në Westbury në Long Island.

Importuesit nuk ishin në gjendje të gjenin një blerës për të, megjithatë, dhe ai u dërgua në Mbretërinë e Bashkuar, i shfaqur në panairin britanik të makinave të vitit 1938 dhe i shitej një pronari anglez, identiteti i të cilit i është humbur koha, sipas Bonhams. Pas kësaj, ajo u zhduk gjatë luftës, ndoshta pasi u transferua në Paris dhe u fsheh. Por ajo u rishfaq për shitje në një tregtar makinash në Surrey, U.K., dhe u regjistrua për përdorim në rrugë në 1947.

Më pas iu shit një njeriu të quajtur Jack Robinson, i cili e dërgoi në Trinidad dhe e përditësoi me një karikues për 3.3 litra V-8 dhe pajisje të tjera garash për t’u përdorur në konkurrencë në ishullin e Karaibeve. Robinson për revistën Bugantics në 1952 tha:

Pas restaurimit të tij, Robinson bëri që XK120 Jaguar të paguante shtrenjtë në Aerodromin Trinidad, ku ai arriti shpejtësi më shumë se 180 km/h.

Robinson e shiti atë në vitin 1985 dhe pronari i ri i tij u kthye në Angli dhe e rivendosi atë në gjendjen e tij të fabrikës, duke përfshirë kthimin e disa pjesëve origjinale, të tilla si karterin. Bonhams ka vendosur një vlerësim para ankandit prej 10 deri në 12 milionë dollarë për klasikun. Niveli i lartë i kësaj gamë do të kalonte 10,345,000 dollarët e paguar për një Bugatti Type 57 Atalante Coupe të vitit 1937 në ankandet e Pebble Beach në gusht.