Design Lifestyle Travel

Do të mirëpresë 700 mijë vizitorë, një nga vendpushimet më të mira të skive në botë!

Arabia Saudite është një vend i lidhur më shumë me rërën sesa me borën, por Mbretëria e shkretëtirës ka plane madhështore për t’u bërë një qendër kryesore e sporteve dimërore. Vitet e ardhshme mund të shohim vendpushimin e Trojenës që t’i bashkohet vendeve si Val d’Isere, Verbier dhe Zermatt si një nga vendpushimet më të mira të skive në botë.

Trojena do të presë Lojërat Dimërore Aziatike 2029 dhe tashmë ka filluar puna për të transformuar rajonin në një vendpushim futuristik. Projekti është pjesë e projektit NEOM prej 500 miliardë dollarësh të Arabisë Saudite, i cili ka në zemër një rrokaqiell të quajtur The Line. Projekti është ideja e princit të kurorës saudit Mohammed bin Salman dhe puna ka filluar gjithashtu për strukturën e pabesueshme.

Trojena do të ndërtohet në malet Sarawat rreth 30 milje në lindje të bregut të Detit të Kuq, një zonë që është mesatarisht 10 gradë më e ftohtë se pjesa tjetër e rajonit. Ai do të vijë i kompletuar me një liqen me ujë të ëmbël të krijuar nga njeriu dhe një rezervë natyrore, si dhe pista skish në natyrë.

Por tashmë ka pasur pyetje nëse do të ketë borë të mjaftueshme natyrore për të mbështetur aktivitetet sportive dimërore. Qëllimi është që resorti të përfundojë deri në vitin 2026, kur do të fillojë të mirëpresë disa nga 700,000 vizitorët që shpreson të joshë çdo vit. Ata do të vendosen në apartamente, shtëpi dhe pallate, si dhe hotele, sipas faqes së internetit të projektit.

Projekti përfshin gjithashtu plane për një Megacity lundrues të quajtur OXAGON në brigjet e Detit të Kuq që do të organizohet rreth shesheve të mbushura me ujë të lidhur me kanale. Por aktivistët e të drejtave të njeriut u kanë bërë thirrje firmave perëndimore që të bojkotojnë zhvillimin për shkak të historisë së tmerrshme të të drejtave të njeriut në Arabinë Saudite. Tre anëtarë të fisit u dënuan me vdekje vitin e kaluar sepse refuzuan të linin shtëpitë e tyre për t’i hapur rrugë kantierit të ndërtimit.