Bota Botë e Çuditshme

E pabesueshme/Kopshti zoologjik që ka me qindra vizitorë çdo muaj, por nuk ka asnjë kafshë të vërtetë!

Pyetni këdo që viziton një kopsht zoologjik se cila është pjesa e tyre e preferuar dhe ndoshta do të përgjigjet duke thënë emrin e një prej kafshëve të caktuara që ndodhen aty. Mund të jenë pinguinët, luanët ose majmunët, por në përgjithësi përgjigja do të jetë diçka e gjallë. Bëjeni të njëjtën pyetje në një kopsht zoologjik të veçantë në Alabama, dhe vizitorët ndoshta do të përgjigjen me një kafshë – por jo një të gjallë që merr frymë.

Në vend të kafshëve të vërteta, kopshti zoologjik i shkëmbinjve në Alabama është i mbushur me gurë. Por këta nuk janë vetëm gurë të vjetër; ata janë shkëmbinj që janë lyer me nivele të ndryshme për t’iu ngjasuar një morie të tërë kafshësh të egra. Bëj një shëtitje rreth kopshtit zoologjik të Alabama Rock dhe do të hasësh një ari, një gjel, një gjirafë dhe një elefant. Gjithsej në park ka rreth 40 ‘kafshë’, secila më gazmore se tjetra.

Tammy Murphey, një roje në kopshtin zoologjik Rock dhe mbesa e themeluesit të saj, Leonard Dawson, kanë zbuluar se Leonard kishte në plan të merrte një profesionist për të pikturuar gurët kur kopshti zoologjik u krijua për herë të parë, por ai nuk mundi të gjente një artist që të shkonte me të dhe me idenë e tij. I etur për t’i dhënë jetë kopshtit zoologjik, ai vendosi t’i pikturonte vetë.

 

Shtesa më e fundit në kopshtin zoologjik ishte një breshkë, e pikturuar nga bashkëshorti i Tammy-t, John, megjithëse të preferuarat e saj janë demi i kuq i madh i parkut dhe elefanti. Si roje, Tammy ka për detyrë të kosit tokën përreth kopshtit zoologjik dhe t’i lyejë kafshët çdo disa vjet për t’u siguruar që ato të jenë të njohura për qindra të ftuar që vizitojnë kopshtin zoologjik, si dhe për mijëra njerëz që shijojnë kafshët në internet.

Ka nga 150 deri në 250 familje në muaj që kërkojnë udhëzime për në kopshtin zoologjik të Rock-ut. Ai shikohet në internet mbi 50,000 herë çdo muaj. 

Fatmirësisht, askush nuk është paraqitur në kopshtin zoologjik duke pritur kafshë të vërteta – të paktën jo ende – megjithëse Leonard ende u sigurua që njerëzit të mos afroheshin shumë duke pikturuar një shkëmb që u thotë mysafirëve: “Ju lutemi mos i ushqeni kafshët”.

Tammy shpreson se kopshti zoologjik do të vazhdojë të rritet me kalimin e viteve. Ndërsa shumë mund ta konsiderojnë kopshtin zoologjik një atraksion të shpejtë dhe të lezetshëm në anë të rrugës, për Tammy-n, kopshti zoologjik mban ‘shumë kujtime’.