Bota

“Është e pamundur…”/Jeta e vështirë dhe problemet që has vajza më e gjatë në botë, Rumeysa Gelgi!

Një 26-vjeçare, e cila ka thyer rekorde të shumta si gruaja më e gjatë në botë, ka folur për të gjitha detyrat e përditshme që gjatësia e saj e pengon atë të bëjë lehtësisht. Rumeysa Gelgi, e cila jeton në Turqi, është zyrtarisht gruaja më e gjatë në planet. Ajo gjithashtu ka arritur rekorde për gishtat më të gjatë në botë dhe pjesën e pasme më të gjatë të çdo femre, të gjitha si rezultat i një çrregullimi të rrallë gjenetik të quajtur Sindroma Weaver, e cila shkakton mbirritje të kockave.

Në një intervistë të dhënë së fundmi, Rumeysa foli për mënyrën se si ajo vazhdon të marrë mbështetje nga prindërit e saj teksa lufton për të kryer detyrat e përditshme që njerëzit e tjerë mund t’i marrin si të mirëqena.

Unë jetoj me prindërit e mi me të cilët kam një marrëdhënie shumë të ngushtë, veçanërisht nëna ime është një pjesë e madhe e jetës sime të përditshme. Ajo është mbështetësja ime më e madhe dhe ne jemi si shoqe të ngushta.

Ajo shpjegoi se nëna e saj e ndihmon atë me ‘pothuajse gjithçka’ fizikisht, madje edhe duke lëvizur thjesht nëpër shtëpi.

Për shembull, të shkoj në tualet pasi zgjohem, ose të vishem, pastaj të transferohem në kuzhinë ose dhoma të tjera.

Rumeysa e kërkon këtë ndihmë për shkak të mungesës së muskujve të shkaktuar nga Sindroma Weaver, e cila gjithashtu mund të shkaktojë skoliozë, ose lakim të shtyllës kurrizore.

Këto më bëjnë të kem një paaftësi fizike. Prandaj kam nevojë gjithmonë për ndihmën e dikujt, veçanërisht për gjërat që duhet të bëj fizikisht.

Një ditë normale, shpjegoi Rumeysa, fillon me ndihmën e saj nga dhoma e saj përpara se të hante mëngjesin me nënën e saj.

Unë kam nevojë për ndihmë për t’u ngritur nga shtrati, për t’u veshur, ose ju e dini, për shembull, për të shkuar në banjë për një dush. Por unë mund ta ha ushqimin tim vetë, mund të bëj grimin dhe flokët vetë.

Përveç vështirësisë për të ecur, Rumeysa nuk është në gjendje të ulet në një makinë standarde për shkak të implanteve në shpinë të cilat e pengojnë atë të përkulë shtyllën kurrizore. Ajo e ka të vështirë të gjejë rroba dhe këpucë që i përshtaten dhe shprehu dëshirën për të udhëtuar më lehtë nëpër botë pasi mori një fluturim me aeroplan për herë të parë në fillim të këtij viti. Por ndërkohë që gjatësia e Rumejsës ka shkaktuar sfida për të, nuk ka shumë gjëra që ajo ndihet sikur i ka humbur për shkak të gjendjes së saj.