Lifestyle

Gjërat kryesore që duhet të dini përpara se të blini një shtëpi…

Pavarësisht nëse kjo është hera juaj e parë që blini një shtëpi, apo jo, tregu i pronave mund të jetë një mjedis i ndërlikuar për të lundruar edhe për më me përvojën prej nesh. Këtu janë gjërat kryesore që duhet të dini përpara se të blini një shtëpi.

1. Bëhuni real me atë që mund të përballoni

Mënjanë entuziasmit, ky është hapi i parë që duhet të bëni përpara se të filloni të shikoni. Shlyerjet e kredisë për shtëpi dhe kostot e posedimit të një shtëpie ndikojnë në buxhetin tuaj më shumë sesa pagesat e qirasë, merrni parasysh buxhetin tuaj. Nëse jeni duke marrë një kredi për shtëpi, ndërsa mund të jetë joshëse për të marrë hua maksimale, shikoni se sa është shlyerja dhe nëse kjo i përshtatet buxhetit tuaj. Konsideroni se cila është shlyerja maksimale që jeni të gatshëm të paguani çdo muaj.

2. Mos harroni për kostot e heshtura

Para se të nënshkruani, sigurohuni që t’i shikoni këto kosto të anashkaluara shpesh dhe t’i vendosni ato në buxhetin tuaj: normat e këshillit, sigurimi i Hipotekës së Huadhënësve, sigurime shtesë, tarifat e kredisë, inspektimet e ndërtesave dhe dëmtuesve.

3. Mendoni për rinovimin

Nëse tashmë keni një shtëpi, atëherë rinovimi i shtëpisë tuaj mund t’ju shpëtojë nga telashet për të kërkuar një vend të ri dhe për të paguar shpenzime të mëdha, si tarifat e pullës, tarifat ligjore dhe komisionet e agjentëve të pasurive të paluajtshme.