Health & Beauty Lifestyle

Gjumasha, vëmendje! Fatmirësisht për ju ekziston rregulli i 10 sekondave që ndihmon të ngriheni nga shtrati!

Me ndryshimin e orës dhe pavarësisht se fitoni një orë gjumë, mund të keni vënë re se ndiheni më të lodhur. Me ardhjen e muajve të ftohtë të vitit, ne presim të ndihemi më mirë pasi kemi fjetur qoftë edhe një orë më shumë. Megjithatë, në realitet, ndjesia që mbizotëron është ajo e lodhjes. Ngritja nga shtrati në ditët e ftohta të dimrit mund të jetë paksa e vështirë. Eksperti i gjumit, Martin Seeley, ka zgjidhjen perfekte për t’u ngritur menjëherë.

Siç ka treguar ai për “The Mirror”, ekziston një “rregull 10 sekondësh” që ndihmon. Gjëja kryesore është të ngriheni nga shtrati në më pak se 10 sekonda pasi bie zilja. Pasi ngriheni nga shtrati, Seeley rekomandon të dilni shpejt nga dhoma për të shmangur kthimin në shtrat. Pasi të dilni, duhet të shkoni në tualet ose të filloni të përgatisni mëngjesin. Eksperti i gjumit rekomandon që pasi të ngriheni nga shtrati, të mbuloheni me diçka të ngrohtë për të ruajtur nxehtësinë e trupit.

Një dush i nxehtë është një nga opsionet më të mira kur tashmë jeni ngritur nga shtrati, pasi ju lejon të rregulloni temperaturën e trupit dhe t’ju mbajë ngrohtë ndërsa visheni. Nëse trupi juaj e ka të vështirë të përshtatet me temperaturën në shtëpi, Seeley rekomandon të flini me pizhame dimërore, pasi kështu do të ndjeni më pak të ftohtë kur të dilni nga shtrati.

Gjumi ka një ndikim të drejtpërdrejtë në shëndetin tonë dhe sipas një studimi të PLoS Medicine orët e gjumit duhet të jenë minimumi 5. Nga analiza rezulton se kohëzgjatja e gjumit është e lidhur me sëmundje kronike. Për të arritur në këto përfundime, studiuesit kanë intervistuar rreth 8000 zyrtarë të Mbretërisë së Bashkuar. Sipas përgjigjeve të tyre, ekspertët kanë studiuar lidhjen midis sëmundjeve të tilla si kanceri apo diabeti dhe gjumit.