Lifestyle

Historiku i vendosjes së qirinjve në tortën e ditëlindjes…

Torta e ditëlindjes është padyshim një nga kujtimet më të bukura të fëmijërisë, të paktën kështu duhet të jetë. Sot, festimi i ditëlindjes është një ngjarje që fëmijët vështirë se mund ta imagjinojnë pa një tortë me forma dhe shije të ndryshme, qirinj dhe dhurata. Por nga erdhi e gjithë kjo?

Festimi i ditëlindjeve ka një traditë të gjatë mes njerëzve. Besohet se është më i vjetri i regjistruar në egjiptianët e lashtë. Ata besonin se faraonët u bënë perëndi me kurorëzimin. Kështu, dita e kurorëzimit të tyre ishte “ditëlindja” e perëndisë-faraonit të ri.

Ata thonë se këtë koncept të tyre e kanë adoptuar grekët e lashtë, të cilët u kanë sjellë dhurata perëndive të tyre. Një nga perëndeshat, Artemis, e njohur ndryshe si perëndeshë e lindjes së fëmijëve, fëmijëve, por edhe gjuetisë dhe natyrës, e cila ndonjëherë identifikohej me Selenën, perëndeshën e hënës, u jepte grekëve një tortë ose brumë të rrumbullakët. Mbi të vendoseshin shpesh qirinj për ta bërë të shkëlqejë si hëna. Kjo tortë me qirinj thuhet se është pararendësja e tortës së ditëlindjes së sotme.

Me kalimin e shekujve, tradita kaloi nga perënditë te njerëzit, dhe në mesjetë, i ashtuquajturi Kinderfest, që gjermanisht do të thotë “festa e fëmijëve”, festohej në vendet gjermanishtfolëse. Prindërit që kishin mundësi i jepnin fëmijëve të tyre një tortë dhe qirinj në këtë ditë, një qiri për çdo vit të jetës dhe një tjetër si simbol i vitit të ardhshëm. Nga kjo u zhvillua tradita e tortës me qirinj, të cilën e njohim edhe sot.

Në ato ditë, fëmijëve nuk u jepeshin dhurata të tjera për ditëlindje, por u bëheshin vetëm urime. Megjithatë, në vendet e krishtera, fëmijët zakonisht merrnin dhurata ose për Krishtlindje ose për perëndinë e tyre. Sidomos pas Luftës së Dytë Botërore, kur gjithnjë e më shumë njerëz, të paktën në vendet perëndimore, mund ta përballonin atë, ditëlindjet u bënë ajo që ne njohim sot, festa me ëmbëlsira, qirinj dhe dhurata.