Health & Beauty

Ja pse duhet të mbani gjithmonë një maskë gjatë pastrimit të shtëpisë!

Pastërtia në një shtëpi flet shumë për banorët e vendit. Dhe kur bëhet fjalë për pastrimin, disa njerëz flasin për mënyrën e pastrimit të duhur por njerëzit mendojnë pak për sigurinë e tyre. Dhe në një kohë kur infeksionet e mushkërive janë në rritje të të gjitha kohërave, është e domosdoshme të jeni të vëmendshëm për shëndetin e frymëmarrjes gjatë pastrimit të shtëpisë. Sipas një eksperti, gjatë zbardhjes së tualetit, pluhurosjes së sipërfaqeve ose përdorimit të një pastrues xhami, duhet të vihet maskë ose mbulesë e fytyrës.

Sipas një specialisti të mushkërive me bazë në SHBA, maskat mund të mbrojnë shëndetin kur pastroni kuzhinën ose banjën. Gjatë kësaj pune, është e domosdoshme të siguroheni që mushkëritë të ndoten. Kur pastroni diçka me pluhur ose myk, ose kur tapeti ajroset përpara se të riinstalohet, disa përbërës mund të çlirohen nga bojërat, tapetet dhe produktet e pastrimit që mund të çojnë në dëmtim dhe inflamacion të mushkërive.

Ekspertët thanë gjithashtu se mushkëritë fillojnë të zhvillohen kur njeriu është brenda mitrës dhe piqet dhe arrin kulmin në fillim të viteve 20. Pas kësaj, funksioni i mushkërive fillon të bjerë. Shumica e njerëzve nuk e kuptojnë se dëmi ka ndodhur derisa njeriu të marrë frymë – prandaj, shumë njerëz vazhdojnë të mos jenë të vetëdijshëm se po dëmtojnë mushkëritë.

Mjekët thonë se mosmbajtja e maskave gjatë pastrimit mund të rezultojë gjithashtu në grumbullimin e grimcave në mushkëri. Kjo është për shkak se një pjesë e mirë e gjërave që njeriu merr frymë nuk dalin më. Sipas një studimi të publikuar në vitin 2016 nga ekspertët në Universitetin e Berganit, njerëzit që pastrojnë rregullisht shtëpitë e tyre kanë 14 për qind më shumë gjasa të përjetojnë një rënie në funksionin e mushkërive gjatë 20 viteve të ardhshme.

Disa nga produktet më të rrezikshme të pastrimit që gjenden në çdo shtëpi janë:

  • Pastrues dyshemeje
  • Lëngjet e larjes
  • Zbardhues

Ekspertët thonë se njerëzit duhet të jenë të vetëdijshëm për kimikatet në produkte të tilla dhe grimcat që ato mund të lëshojnë në ajrin që njerëzit thithin gjatë përdorimit të një spray pastrimi. Ekspozimi i vazhdueshëm ndaj produkteve të tilla shoqërohet më tej me një rrezik të shtuar të astmës. Prandaj, duhet të zgjidhni pastrues jo toksikë, veçanërisht kur vuani nga astma ose alergjitë. Produktet dhe zbardhuesit me bazë klori mund të jenë më të këqijat në këtë rast, prandaj këshillohet përdorimi i mbrojtjes për fytyrën ose veshja e një maske para dhe gjatë pastrimit.