Travel

Ja pse duhet të postoni gjithmonë foto pasi të ktheheni nga pushimet!

Udhëtarët po paralajmërohen të rezistojnë ndaj postimit të fotografive nga pushimet e tyre në mediat sociale ndërsa janë larg dhe të shmangin fare ngarkimin e fotove të kartave të tyre të imbarkimit. Fotot e festave mund t’u tregojnë kriminelëve se ka një shtëpi të zbrazët për të synuar, ndërsa kartat e imbarkimit përmbajnë informacione personale që mund të ndihmojnë hakerët të prishin një pushim, sipas një eksperti të sigurisë kibernetike në NordVPN. Adrianus Warmenhoven i NordVPN thotë:

Edhe nëse vetëm barkodi i një bilete fluturimi është i dukshëm në foto, hakerët mund ta skanojnë atë dhe të zbulojnë informacione të tilla si emrin e plotë të një udhëtari, numrin e rezervimi dhe ndonjëherë edhe informacionin e kontaktit.

Ai shpjegon se pas skanimit të barkodit, hakerët mund t’i përdorin të dhënat për të vjedhur para nga kartat e pagesave, për të hyrë në llogarinë e linjës ajrore të një pasagjeri, për të vjedhur pikat e tyre të kilometrazhit, për të ndryshuar detajet për fluturimet e ardhshme ose për t’i anuluar ato – apo edhe për të vjedhur identitetin e tyre.

Warmenhoven thotë se një haker mund të thërrasë një udhëtar gjatë udhëtimit të tyre duke pretenduar të jetë përfaqësuesi i linjës ajrore dhe të kërkojë detaje të kartës së kreditit për të konfirmuar një fluturim kthimi.

Dhe kriminelët kibernetikë mund të mbledhin më shumë informacion për viktimën e tyre në mediat sociale dhe më pas të përpiqen të telefonojnë linjën ajrore, duke pretenduar se janë një udhëtar, paralajmëron Warmenhoven.

Ai thotë se informacioni i kartës së imbarkimit dhe detaje të tjera të vlefshme që gjenden në internet mund t’i ndihmojnë kriminelët të mashtrojnë edhe agjencinë më të sigurt të udhëtimit ose kompaninë ajrore për të ndarë informacionin e klientit të tyre.

Ndërsa postimi i kartës së imbarkimit nuk është kurrë i sigurt, ka mënyra për të ndarë pushimet tuaja me ndjekësit dhe për të qëndruar i sigurt në internet në të njëjtën kohë”, thotë Warmenhoven.

1. Gjithmonë postoni foto pasi jeni kthyer nga pushimet. Është më mirë të ndaloni postimin e fotove ose informacioneve që tregojnë se jeni duke pushuar ndërsa jeni larg. Mos lejoni ndjekësit tuaj të dinë se shtëpia juaj është bosh.

2. Sigurohuni që cilësimet e llogarisë tuaj të jenë vendosur në private. Një nga informacionet më të rëndësishme që duhet të dini përpara se të postoni ndonjë gjë në internet është se me kë po ndani informacionin tuaj. Sigurohuni që cilësimet e llogarisë tuaj të jenë vendosur në private dhe postimet tuaja të jenë të dukshme vetëm për miqtë tuaj në vend të të gjithëve në internet.

3. Asnjëherë mos i shpërndani informacionet personale në mediat sociale. Hiqni detajet personale, si adresa e shtëpisë dhe numri i telefonit, nga faqet e profilit tuaj, sepse aty janë lehtësisht të arritshme. Mos bëni përditësime të statusit duke ndarë vendndodhjen tuaj. Dhe mos postoni kurrë foto të pasaportës suaj, biletave të avionit ose ndonjë dokumenti tjetër.

4. Kini kujdes me Wi-Fi publik falas. Nëse përfundimisht vendosni të postoni ndonjë gjë në internet ndërsa jeni jashtë vendit, sigurohuni që lidhja juaj të jetë e sigurt. Kafenetë, dyqanet dhe hotelet ofrojnë rrjete të pasigurta Wi-Fi. Përdoruesit duhet të jenë veçanërisht të kujdesshëm kur lidhen me këto rrjete, sepse ato monitorohen lehtësisht. Hakerët mund të pozicionohen si një pikë e nxehtë Wi-Fi ose të përdorin softuer special për të vjedhur të dhëna nga rrjete të pambrojtura. Një nga mënyrat më të mira për të përdorur në mënyrë të sigurt Wi-Fi publike është duke instaluar një VPN [rrjet privat virtual].