Bota

Ju prezantojmë qytetin e parë në botë që ka më shumë se një milion banorë!

Pothuajse 55% e popullsisë së botës aktualisht jeton në zona urbane dhe tendenca e lëvizjes në qytete nuk tregon shenja pakësimi. Është vlerësuar se deri në vitin 2050, pothuajse 70% e popullsisë së botës do të jetojë në qytete të mëdha. Por a e dini se cili qytet ishte i pari në botë që kishte një popullsi më të madhe se një milion banorë? Megjithëse popullsia e qyteteve antike nuk dihet saktësisht, sipas disa historianëve ishte Roma gjatë kohës së Perandorisë Romake, rreth shekullit të 1-të para Krishtit.

Në kohët moderne, qyteti i parë që kaloi pragun e një milion banorësh ishte Londra. Kryeqyteti anglez filloi të zhvillohet gjatë shekullit të 19-të, gjatë Revolucionit Industrial, kur Londra përjetoi një rritje dramatike të popullsisë, duke hedhur themelet për statusin e saj si një nga qytetet më të mëdha dhe më me ndikim në botë.

Një nga faktorët kryesorë që kontribuoi në rritjen e shpejtë të popullsisë së Londrës ishte fluksi masiv i njerëzve nga zonat rurale në kërkim të punës në qytete. Punëtorët u dyndën në qytete si Londra, të joshur nga premtimet për kushte më të mira jetese dhe mundësi punësimi.

Nga ana tjetër, Londra ishte epiqendra e inovacionit teknologjik dhe zhvillimit industrial, që tërhoqi më tej njerëz nga pjesë të tjera të vendit dhe botës. Qyteti u bë simbol i modernitetit dhe përparimit dhe rritja e tij u ndihmua nga zhvillimi i infrastrukturës si hekurudhat, të cilat lehtësuan lëvizjen e njerëzve dhe mallrave.

Të vendosësh se ku të qëndrosh në Londër nuk ka qenë kurrë më e vështirë. Qyteti është i bekuar me disa nga hotelet më të famshëm në botë, shumica e të cilëve janë kthyer në kohën e tyre më të mirë, pas pandemisë dhe hapjet e reja janë të shumta. Ndonjëherë mund të duket sikur çdo ndërtesë nga Kensington në Kingsway ose është tashmë një hotel me pesë yje, ose do të kthehet në një të tillë.

Pra, ku duhet të rezervoni? Si fillim, nuk ka të bëjë vetëm me gjigantët e suksesshëm uber-luks. Fluksi i emrave ndërkombëtarë nuk duhet të lërë në hije as institucionet shekullore, shumë prej të cilave praktikisht shpikën biznesin e mikpritjes së nivelit të lartë. Ne e kemi redaktuar atë në 12 nga vendet tona të preferuara, duke synuar të mbulojmë të gjitha shijet. Ne i kemi vizituar të gjitha dhe kemi përjetuar atë që i bën ata të mrekullueshëm, nga tradicionalja e dashur te ajo bashkëkohore moderne, dhe disa që ndihen vërtet si në shtëpi.