Botë e Çuditshme sport

Kami Rita Sherpa ngjitet në malin Everest për herë të 29-të!

Udhërrëfyesi i famshëm malor dhe mbajtësi i rekordit botëror, Kami Rita arriti majën e malit Everest për herë të 29-të, duke thyer rekordin e tij për numrin e ngjitjeve më të suksesshme në majën më të lartë në botë. BBC njoftoi se 54-vjeçari Rita, i cili u ngjit në majën 8848 metra për herë të parë në vitin 1994, theu rekordin e tij botëror me një ngjitje të re.

I lindur në këmbët e Everestit në komunitetin etnik Sherpas, Kami Rita filloi karrierën e tij si portier përpara se të bëhej një udhërrëfyes ngjitjeje. Nepali ka lëshuar lejet e ngjitjes në Everest për 414 alpinistë si pjesë e sezonit të ngjitjeve që zgjat midis prillit dhe qershorit. Më shumë se 600 alpinistë arritën të arrinin majën e malit Everest vitin e kaluar dhe 18 prej tyre ndërruan jetë. I quajtur “njeriu i Everestit”, Sherpa lindi në vitin 1970 në Thame, një fshat i Himalajeve i famshëm për prodhimin e alpinistëve të talentuar.

Ndërkaq, para disa kohëve një video tregonte mbeturinat e shpërndara në malin Everest e cila u bë shpejt virale dhe ngjalli reagime të shtumta. Si një nga kampet bazë më të mëdha që tërheq vizitorë të shumtë çdo vit, bukuria e Everestit dëmtohet nga pamja e mbeturinave të hedhura. Videoja nxjerr në pah realitetin fatkeq të alpinistëve që lënë pas mbeturinat. Pamjet kanë nxitur diskutime mbi nevojën për turizëm të përgjegjshëm dhe ruajtjen e mjedisit. Mbipopullimi i alpinistëve në Everest po fillon të lërë pasoja tragjike në malin më të lartë të planetit.