Health & Beauty

Këshillat e përditshme që duhet të bëni për t’u kujdesur për sytë tuaj!

Përdorimi në rritje i pajisjeve elektronike, pluhuri dhe ndotja rreth nesh ka bërë që njerëzit të ndjejnë acarim dhe dhimbje të vazhdueshme në sytë e tyre. Kjo shpesh çon që njerëzit të fërkojnë sytë e tyre, gjë që mund të shkaktojë vetëm dëme të mëtejshme. Megjithatë, nuk duhet të shqetësoheni sepse ekzistojnë disa metoda shumë të thjeshta përmes të cilave mund të kujdesemi për sytë tanë.

Për të ruajtur shëndetin e syve dhe për të mbajtur shikimin tuaj të mprehtë, këtu janë dymbëdhjetë gjëra që duhet të bëhen pjesë e rutinës suaj të përditshme. Duart tona janë të ekspozuara ndaj shumë gjërave, papastërtive, pluhurit dhe baktereve, kimikateve dhe të gjitha këto mund të transferohen lehtësisht në sytë tuaj sa herë që i prekni ose i fërkoni. Prandaj, këshillohet të shmangni vendosjen e duarve në sy për të parandaluar infeksionin dhe acarimin ose fërkimin e syve.

Lani duart rregullisht

Larja e duarve është një zakon shumë i shëndetshëm jo vetëm për sytë, por edhe ndryshe sepse ne përdorim duart për të ngrënë dhe për të bërë aktivitete të tjera të ndryshme. Kjo do të thotë që duart tona bëhen lehtësisht bartës të baktereve. Prandaj, është jashtëzakonisht e rëndësishme që të lajmë duart rregullisht për higjienën bazë dhe për shëndetin e syve tanë. Mund të përdorni gjithashtu syze dhe lente kontakti për të mbrojtur sytë tuaj.

Mbroni sytë nga dielli

Ekspozimi ndaj rrezeve të diellit dhe rrezeve UV rrit rrezikun për degjenerim makular të lidhur me moshën dhe mund të shkaktojë djegie nga dielli të kornesë ose fotokeratit. Prandaj, është shumë e rëndësishme që të mbajmë syze të errëta për të mbrojtur sytë tuaj. Nëse mbajtja e tyre nuk është në rrugën tuaj, syzet ose lentet e kontaktit të mbrojtura nga rrezet UV do ta bëjnë këtë. Gjithashtu këshillohet vendosja e kapakëve, vizoreve dhe kapelave.

Qëndroni të hidratuar

Marrja e mjaftueshme e lëngjeve është thelbësore për mirëqenien e përgjithshme të trupit tuaj, duke përfshirë sytë. Nëse jeni të hidratuar mjaftueshëm, ju parandaloni që sytë tuaj të thahen dhe acarohen.

Shmangni duhanin

Pirja e duhanit ju bën më të ndjeshëm ndaj degjenerimit makular të lidhur me moshën dhe kushteve të tjera të syrit, si p.sh. Pirja e duhanit mund të dëmtojë gjithashtu nervat optikë, gjë që mund të ndikojë negativisht në shikimin tuaj jashtë orarit.

Hani një dietë të ekuilibruar

Sipas ekspertëve, beta-karotina, luteina, omega-3, likopeni dhe vitaminat C, A dhe E janë thelbësore për të pasur një shëndet të mirë të syve. Prandaj, është e rëndësishme që të konsumoni një dietë të pasur me ushqime.

Mbani distancën e duhur të monitorit dhe ndriçimin e dhomës

Gjatë përdorimit të kompjuterit, laptopit ose celularit, sigurohuni që t’i mbani ato në një distancë të duhur nga sytë tuaj. Distanca ideale thuhet të jetë gjatësia e krahëve larg dhe 20 gradë nën nivelin e syve. Kjo parandalon tendosjen e syve tuaj. Gjithashtu, sigurohuni që të keni ndriçim të mjaftueshëm, por të shpërndarë në dhomën tuaj. Dritat e përqendruara dhe shumë të shndritshme mund të rezultojnë në shkëlqim verbues, dhe kjo mund të stresojë shumë sytë.