Health & Beauty

Nëse jeni sëmurë, ja si mund ta parandaloni përhapjen e gripit tek pjesëtarët e tjerë të familjes!

Moti po ndryshon në mënyrë drastike dhe kjo është stina kur shumica e viruseve të gripit janë aktive. Këto viruse që shkaktojnë gripin sezonal, ftohjen e zakonshme, gripin e stomakut dhe Covid-19 përhapen nga një person te tjetri brenda një kohe të shkurtër, veçanërisht midis njerëzve që ndajnë hapësira të përbashkëta banimi.

Virusi i gripit përhapet përmes pikave të frymëmarrjes, ajrit, duarve të kontaminuara, feçeve dhe depozitave në sipërfaqet që preken zakonisht. Pra, nëse një person ka një të ftohtë dhe kollë, anëtarët e tjerë të familjes duhet të sëmuren. Megjithatë, ka mënyra dhe mjete për të qëndruar të shëndetshëm, pa u prekur nga asnjë lloj infeksioni, pavarësisht se jeni në të njëjtën shtëpi me një të sëmurë.

Qëndroni larg tyre

Kur dikush në familjen tuaj është i sëmurë, instinkti juaj i parë do të ishte t’i bënit të rehatshëm dhe të kujdeseni për të në mënyrë që të shërohen shpejt. Megjithatë, sipas mjekëve, ju duhet të bëni të kundërtën e kësaj. Personi që vuan nga ftohja duhet të qëndrojë në një dhomë të veçantë dhe të përdorë një banjë tjetër. Gjithashtu shmangni ndarjen e sendeve të përditshme si peshqirët, shtratin dhe enët.

Lani duart

Për të mos u sëmurur, sigurohuni që t’i lani duart rregullisht. Sipas Qendrave për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve, më shumë se 80 për qind e sëmundjeve infektive përhapen me prekje mikrobet e ftohta hyjnë në duar dhe prej andej në sy dhe në gojë. Gjithashtu, lani duart tërësisht me një copë sapun, për rreth 20 sekonda. Kur jeni jashtë, përdorni dezinfektues duarsh.

Vini një maskë

Nëse ka një person të sëmurë në shtëpi, mbani një maskë që mbulon hundën dhe gojën, sa herë që jeni pranë tyre.

Mos e prekni fytyrën

Mikrobet fshihen gjithmonë përreth dhe është e pamundur t’i eliminoni të gjithë. Por është e rëndësishme t’i mbani larg dhe për ta bërë këtë, sigurohuni që të mos prekni shpesh fytyrën, hundën ose qepallat. Dhe nëse ka një kërkesë për ta bërë këtë, lani duart si duhet fillimisht.

Dezinfektoni

Nëse një person vuan nga një ftohje dhe grip, sigurohuni që të dezinfektoni zonat e zakonshme si tavolinat, dorezat e dyerve, telekomandat dhe lodrat. Përdorni një sprej dezinfektues ose fshijeni ose mund ta bëni lehtësisht një të tillë. Përzieni një filxhan ujë me një sasi të barabartë uthull dhe sapun enësh dhe shtoni në shishen e spërkatjes.

Shmangni përzierjen me të ftuarit

Kur ka një shpërthim gripi në shtëpinë tuaj, sigurohuni që të mos merrni pjesë në tubime shoqërore ose të shmangni njerëzit që vijnë në shtëpinë tuaj. Kjo do të kufizojë rrezikun e përhapjes së sëmundjes te njerëzit e tjerë të shëndetshëm. Në vend që të keni mysafirë, bëni telefonata me video për të qëndruar të lidhur.

Hani ushqime të shëndetshme

Sa herë që keni një person të sëmurë në shtëpi, sigurohuni që të gatuani ushqime të shëndetshme dhe që forcojnë imunitetin, të cilat mund të përfitojnë të gjithë të tjerët në familje. Ushqimet si supat, lëngjet, frutat dhe perimet e stinës janë shumë efektive. Gjithashtu, hani ushqime të bëra vetë, të cilat janë të shëndetshme dhe do t’ju mbajnë të shëndetshëm.