Bota Health & Beauty

Kostot e barnave çojnë që miliona njerëz të mos i marrin medikamentet siç përshkruhet në recetë!

Miliona të rritur në Shtetet e Bashkuara nuk po i marrin medikamentet e tyre siç përshkruhet për shkak të kostove, sipas një raporti të ri nga Qendrat e SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve. Shumica e të rriturve midis moshës 18 dhe 64 vjeç morën të paktën një medikament me recetë në vitin 2021. Por më shumë se 8% e tyre, rreth 9.2 milionë njerëz, thanë se u përpoqën të kursenin para duke anashkaluar dozat, duke marrë më pak se sa ishte përshkruar ose duke vonuar plotësimin e recetës, sipas të dhënave të CDC.

Megjithëse kostot mesatare të barnave nuk u rritën në vitin 2021, numri i recetave u rrit dhe kjo rriti shpenzimet. Më shumë se një e treta e të rriturve morën të paktën tre medikamente me recetë në vitin 2021, sipas CDC. Dhe të dhënat nga kompania e analitikës shëndetësore IQVIA tregojnë se kostot totale të barnave me recetë u rritën gati 5% nga 2020 në 2021, në 63 miliardë dollarë. Vonesa ose rregullimi i medikamenteve mund të çojë në implikime më serioze shëndetësore dhe rrit potencialin për kosto edhe më të larta nëse nevojiten trajtime shtesë. Hulumtimet e mëparshme zbuluan se rreth 1 në 6 persona me diabet po racionalizonin insulinën e tyre.

Përparimi kryesor është se 1.3 milion njerëz racionalizuan insulinën në Shtetet e Bashkuara, një nga vendet më të pasura në botë. Ky është një ilaç që shpëton jetë. Racionimi i insulinës mund të ketë pasoja kërcënuese për jetën.

 

Të dhënat e reja të CDC tregojnë pabarazi të mëdha në atë se sa shpesh kostot e barnave i bëjnë njerëzit të mos i marrin medikamentet e tyre siç përshkruhet. Gati një e katërta (23%) e të rriturve pa mbulim të kujdesit shëndetësor nuk i morën medikamentet e tyre siç u rekomandohej për të ulur kostot, krahasuar me më pak se 7% të njerëzve që kishin sigurime private. Ata që jetonin me aftësi të kufizuara ishin gjithashtu rreth tre herë më shumë se ata pa aftësi të kufizuara për të racionuar medikamentet e tyre, siç ishin njerëzit me shëndet të mirë ose të dobët krahasuar me ata me shëndet të mirë.

Gratë gjithashtu kishin më shumë gjasa se burrat.

Për këtë raport, studiuesit nga Qendra Kombëtare për Statistikat Shëndetësore analizuan përgjigjet ndaj Anketës Kombëtare të Intervistës së Shëndetit 2021, një anketë përfaqësuese e familjeve amerikane.