Health & Beauty

Kur është më mirë të lani dhëmbët, para apo pas mëngjesit?

Debati i larjes së dhëmbëve mund të mos ketë një përgjigje të vetme që i përshtatet të gjithëve. Ajo që është më thelbësore është që të mbani një regjim të kujdesshëm të kujdesit oral dhe ta përshtatni atë me rrethanat tuaja të veçanta për një shëndet optimal dentar.

Debati shekullor nëse është më mirë të lani dhëmbët para apo pas mëngjesit ekziston prej kohësh, por një dentist më në fund ka peshuar mbi këtë dilemë dentare.

Disa mbrojnë pastrimin me furçë para mëngjesit, ai ndihmon në heqjen e akumulimit të papastërtive gjatë natës dhe nuk rrezikon të dëmtojë smaltin që është dobësuar nga ushqimet acidike. Nga ana tjetër, larja pas konsumimit të mëngjesit largon grimcat e ushqimit dhe sheqernat nga goja juaj dhe mund të parandalojë prishjen e dhëmbëve dhe sëmundjet e mishrave të dhëmbëve.

Për të hedhur dritë mbi këtë çështje, Dr. Jay Joshi, kryestomatolog në MKDental , dha mendimin e tij. Sipas Dr. Joshi, larja pas mëngjesit është përgjithësisht më e dobishme për shëndetin oral, veçanërisht kur konsumoni ushqime ose pije acidike. Substancat acidike mund të zbutin përkohësisht smaltin e dhëmbëve dhe larja menjëherë pas kësaj mund të heqë shtresën e sipërme të smaltit. Kështu, rekomandohet të prisni rreth 30 minuta pas ngrënies për të parandaluar erozionin e smaltit.

Larja pas mëngjesit gjithashtu mund të zvogëlojë ndjeshmërinë e dhëmbëve dhe të ndihmojë në ruajtjen e shëndetit oral duke hequr grimcat e ushqimit dhe sheqernat e mbetura nga vakti juaj. Dr. Joshi thekson se është jetike mbajtja e një rutine të qëndrueshme dhe të plotë të higjienës orale, e cila përfshin pastrimin me furçë, pastrimin e dhëmbëve dhe kontrollet e rregullta dentare. Megjithatë, zgjedhja e kohës për të larë dhëmbët duhet në fund të fundit të bazohet në nevojat individuale të shëndetit oral, zakonet dietike dhe preferencat personale.