Health & Beauty

Ky test i thjeshtë ju tregon nëse furça juaj e dhëmbëve ka papastërti apo jo!

Dentisti Dr. Jordan ndau një truk të dobishëm për të provuar nëse furça juaj e dhëmbëve është ekspozuar ndaj grimcave të pisëta. Ai tha se nëse mund të shihni tualetin tuaj dhe furçën tuaj të dhëmbëve në të njëjtën fushë shikimi pa lëvizur kokën, atëherë ka të ngjarë që furça juaj të ketë papastërti mbi të. Dentisti tha:

Ka një shans 99 për qind që të keni lëndë fekale në furçën e dhëmbëve. Bakteret nga tualeti spërkaten në ajër dhe ato futen kudo duke përfshirë edhe furçën tuaj të dhëmbëve.

Dr. Brown, i cili poston në faqen e tij ‘TikTok Dentist’, këshilloi ndjekësit e tij që të lajnë me tualetin e mbyllur në mënyrë që të shmangin spërkatjen. Studimet e mëparshme kanë zbuluar se një furçë dhëmbësh e vetme mund të mbajë më shumë se dhjetë milionë baktere. Eksperti i shëndetit oral Dr. Upen Vithlani, një profesionist dentar nga klinika “My Mouth” zbuloi se furçat e dhëmbëve mund të kontaminohen në shumë mënyra. Dr. Vithlani paralajmëroi:

Nga lënia e furçës sonë të dhëmbëve të pambuluar, nga një tualet me shpëlarje të hapur ose ndotës nga spërkatja e tualetit që qëndrojnë në ajër për një kohë të gjatë për t’u vendosur në sipërfaqet e banjës. Dhe nëse e lëshoni furçën e dhëmbëve në dysheme, harroni rregullin e pesë sekondave pasi bakteret e ajrit nga dyshemeja dhe papastërtia nga këmbët e njerëzve duke përfshirë feçet mund të gjejnë rrugën në gojën tuaj dhe të shkaktojnë probleme shëndetësore. Ka mijëra baktere në gojën tonë, kështu që ju mund të imagjinoni sa ka në furçën tuaj të dhëmbëve. Disa nga këto kontribuojnë në prishjen e dhëmbëve dhe në sëmundjen e mishrave të dhëmbëve. Ka insekte të shëndetshme që janë gjithmonë në gojën tuaj dhe disa insekte të këqija gjithashtu që nuk shkaktojnë problem nëse nuk i lëmë të rriten dhe të shumohen, kështu që është e rëndësishme ta mbani gojën dhe furçën tuaj të dhëmbëve sa më të pastër që të jetë e mundur.

Shkencëtarët zbuluan më parë një eksperiment tronditës i cili tregoi se si një ‘shtëllungë e padukshme’ mund të përhapet nga shpëlarja e tualetit tuaj që mbart mikrobe potencialisht vdekjeprurëse në ajër. Ata thanë se ky mund të jetë një rrezik për shëndetin për këdo që përdor tualetin pasi e përdor një person tjetër. Ekipi hulumtues amerikan përdori lazer dhe kamera me ngjyrë jeshile të ndezur për të zbuluar për herë të parë se si ato nxirren me shpejtësi nga një dhomë e brendshme publike pa kapak.