Bota Botë e Çuditshme

Ky vend miraton ligjin që mbron të drejtën e gjelave që këndojnë në fshat…

Parlamenti francez ka miratuar një ligj që synon të kufizojë konfliktet mes fqinjëve dhe të shmangë paditë kundër fermerëve. Projektligji, i paraqitur nga deputetja e shumicës në pushtet, Nicole Le Peih dhe i mbështetur nga qeveria qendrore e Presidentit Emmanuel Macron, u miratua me 78 vota pro dhe 12 kundër dhe tani do të kalojë në Senat.

Ligji i ri për “tingujt dhe erërat e fshatit” synon t’u japë më shumë mbrojtje fermave ekzistuese nga banorët e sapoardhur në zonë. Banorët e qytetit që shpërngulen në fshatrat franceze, vetëm për të gjetur zhurmën e këndimit të gjelave, lehjen e qenve, makineritë bujqësore ose erën e plehut organik që nuk mund të durojnë, nuk do ta kenë më aq të lehtë të bëjnë një ankesë.

Ministri i Drejtësisë, Eric Dupond-Moretti, tha në platformën e mediave sociale X se:

Ky ligj do t’i japë fund padive abuzive kundër fermerëve që nuk bëjnë gjë tjetër veç punës së tyre.

Franca ka pasur një histori të gjatë konfliktesh midis ish-banorëve të qyteteve dhe fqinjëve të tyre të rinj në fshat. Në vitin 2021, Franca prezantoi legjislacionin për të mbrojtur “trashëgiminë shqisore të fshatit francez”. Por ligji ka rezultuar i vështirë për t’u zbatuar. Gati 500 fermerë aktualisht po përballen me padi nga fqinjët që kanë probleme me zhurmën ose aromat që dalin nga fermat e tyre.