Botë e Çuditshme Design Fashion

Marka e njohur daneze dhe kompania meksikane e biomaterialeve bëhen bashkë dhe krijojnë këtë xhaketë të verdhë që nuk e dimë a do e vishnit ndonjëherë…

Një xhaketë e verdhë përfitohet kur ushqeni bakteret me mbeturina frutash industriale. Kjo është pikërisht ajo që doli nga një bashkëpunim midis markës daneze të modës “Ganni” dhe kompanisë meksikane të biomaterialeve “Polybion”. Blazeri. një prototip i veçantë që synohet si një provë e konceptit për koleksionet e ardhshme është bërë nga celuloza bakteriale dhe në vend që të përpiqet të përsërisë karakteristikat e lëkurës, është krijuar për t’u ndjerë si një material krejtësisht i ri. Alexis Gómez-Ortigoza, bashkëthemelues i Polybion tha se:

Ne na bëri përshtypje fakti që shumë njerëzve e duan xhaketën sepse materiali nuk i ngjante lëkurës. Kjo është xhaketa e parë e bërë ndonjëherë nga një markë globale nga nanoceluloza bakteriale. Pra, është një moment historik mjaft i rëndësishëm për industrinë e biomaterialeve.

Për të ushqyer bakteret, Polybion përdor mbetjet e marra nga fabrikat lokale të prodhimit të frutave të konservuara, kryesisht nga mango.

Ne i ushqejmë bakteret me mbeturina frutash, të cilat janë jashtëzakonisht të bollshme këtu në Meksikën qendrore. Ne e kthejmë atë në ushqim për bakteret duke shtuar një formulë të veçantë të zhvilluar nga ne që e shndërron atë në një medium rritjeje. Bakteret do të riprodhohen më pas dhe do të gjenerojnë matricën e nanocelulozës si një nënprodukt metabolik, të cilin ne e korrim pas dy javësh dhe më pas e dërgojmë përmes një procedure rrezitjeje dhe përfundimi. Mbetjet e frutave përndryshe do të përfundonin në një landfill, ku do të dekompozoheshin dhe do të gjeneronin metan, një gaz serrë 25 herë më i fuqishëm se dioksidi i karbonit në kapjen e nxehtësisë.

Disa prodhues, sipas Gómez-Ortigoza, djegin ose hedhin gjithashtu mbetjet në mënyrë të paligjshme. Prodhimi i Celiumit krijon rreth një të katërtën e emetimeve në krahasim me metodat më të gjelbra të prodhimit të lëkurës dhe pas faktorizimit të emetimeve të shmangura nga shpëtimi i mbetjeve të frutave, procesi bëhet negativ i karbonit. Pasi nanoceluloza është korrur, ajo trajtohet duke përdorur teknikat e përdorura nga fabrikë lëkurësh lokale.

Meqenëse ky material është organik, ka një ndjesi natyrale merr frymë dhe konsumohet në mënyrë të ngjashme me lëkurën. Kjo është me të vërtetë e rëndësishme, veçanërisht për markat luksoze.

Nëse dëshironi të blini një xhaketë bakteriale, do t’ju duhet të prisni edhe pak. Lauren Bartley, Drejtoresha e Qëndrueshmërisë dhe CSR e “Ganni”, e cila është zotuar për një reduktim absolut të karbonit me 50% për operacionet e tij deri në vitin 2027, po punon me lloje të tjera të reja pëlhurash, me synimin që të bëjë 10% të koleksionit të tij kryesor prej tyre deri në vitin 2025. Megjithatë, kompania do të shesë veshje të bëra nga Celium në vitin 2024.