Auto & Moto

Mbi 900 mijë makina të reja u regjistruan në BE në muajin prill!

Në vendet e Bashkimit Evropian, në muajin prill janë regjistruar 913.995 makina të reja, që është 13,7% më shumë në krahasim me të njëjtin muaj të vitit të kaluar. Në të gjitha tregjet kryesore evropiane u shënua një rritje e ndjeshme e shitjeve nga viti në vit, në Spanjë me 23,1%, Gjermani me 19,8%, Francë me 10,9%, Itali me 7,7%.

Në prill, numri më i madh i automjeteve të reja me benzinë u regjistrua me 36%, pasuar nga automjetet elektrike hibride (HEV) me 29,1%, makinat me naftë me 12,9% dhe automjetet elektrike me bateri me 11,9%. Numri i automjeteve elektrike me bateri të regjistruara në prill u rrit me 14,8% nga viti në vit, në 108,552 makina. Pjesa e automjeteve hibride-elektrike (HEV) është rritur ndjeshëm nga viti në vit, pasi në prill 2023 ishte 24.9%.

Nëse analizojmë të dhënat për katër muajt e parë të 2024, arrijmë në përfundimin se numri i makinave të reja të regjistruara në BE u rrit me 6.6% nga viti në vit në pothuajse 3.7 milionë automjete, sipas ACEA. Ndërkaq, Shoqata e Prodhuesve Evropianë të Automobilave (ACEA) njoftoi së fundmi se vetëm 13,951 automjete elektrike (EV) të kompanisë amerikane Tesla janë regjistruar në Bashkimin Evropian në prill, 2.3% më pak se në të njëjtin muaj të vitit të kaluar.

Shitjet e makinave Tesla në Evropë në prill janë më të ulëtat në 15 muajt e fundit, duke treguar një fillim të dobët të tremujorit të dytë të 2024. Regjistrimet e automjeteve Tesla në Mbretërinë e Bashkuar ranë me 25% nga viti në vit në prill dhe regjistrimet në katër muajt e parë të 2024 me 14% nga viti në vit. Kompania Tesla njoftoi më 24 prill se të ardhurat e saj në tremujorin e parë të 2024 ranë me 9% nga viti në vit në 21.3 miliardë dollarë.