Celebrities

Mbreti Charles mban fjalimin prek gjatë vizitës së tij historike shtetërore në Kenia!

Mbreti ka shprehur “dhimbjen më të madhe dhe keqardhjen më të thellë” për pasojat shkatërruese të sundimit kolonial britanik në ditën e parë të vizitës së tij historike shtetërore në Kenia.

Monarku mbajti një fjalim të pasionuar në një banket shtetëror në nderim së bashku me Mbretëreshën, i shoqëruar me përshëndetje tradicionale dhe një homazh për nënën e tij të ndjerë. Edhe pse duke mos kërkuar falje për vdekjet e tmerrshme të njerëzve vendas gjatë revoltës së Mau Mau në vitet 1950, për të cilën disa aktivistë kishin kërkuar, Charles pranoi gabimet e kryera përpara pavarësisë së Kenias në 1963.

Rebelimi i Mau Mau në Kenia filloi në vitin 1952 dhe zgjati për rreth tetë vjet. Shifrat zyrtare janë rreth 11,000, por shumë mijëra të tjerë besohet se kanë vdekur duke përfshirë akuzat për 11 afrikanë të rrahur për vdekje në një kamp britanik. Mbreti tha:

Është intimiteti i historisë sonë të përbashkët që i ka bashkuar njerëzit tanë. Megjithatë, ne duhet të pranojmë gjithashtu kohët më të dhimbshme të marrëdhënies sonë të gjatë dhe komplekse. Veprimet e gabuara të së kaluarës janë shkaku i pikëllimit më të madh dhe keqardhjes më të thellë. Kishte akte të neveritshme dhe të pajustifikueshme dhune të kryera kundër kenianëve ndërsa ata zhvilluan, siç thatë ju në Kombet e Bashkuara, një luftë të dhimbshme për pavarësi dhe sovranitet dhe për këtë, nuk mund të ketë asnjë justifikim.