Botë e Çuditshme

Mickey Mouse feston Vitin e Ri Persian dhe iranianët janë më të emocionuar se kurrë!

Me pranverën afër, iranianët kudo që janë duke u përgatitur për Vitin e Ri Persian me ushqim, muzikë dhe rituale dhe për herë të parë, po ashtu edhe Mickey Mouse. Në një video të publikuar në fillim të kësaj jave nga Disney Junior në YouTube, Mickey shihet duke u përgatitur për Nevruzin dhe duke u mësuar fëmijëve se si mund të marrin pjesë në festime. Festa 13-ditore, e cila fillon më 20 mars të këtij viti dhe shënon ditën e parë të pranverës, në persisht do të thotë “ditë e re”. Mickey teksa shfaq “haftseen”-in e tij, një tryezë që përmban shtatë sende simbolike për të festuar Vitin e Ri dhe më vonë kërcen me muzikën persiane, uron shikuesit:

Jam shumë i emocionuar të ndaj me ju një festë shumë të veçantë: Nevruz, është Viti i Ri Persian.  

Iranianët e kanë shpërndarë gjerësisht videon në Instagram dhe Twitter, ku ajo u prit me habi dhe emocion. Disa thanë se është hera e parë që kujtojnë se kanë parë ndonjëherë festën e përshkruar në kulturën pop. Të tjerët u emocionuan kur panë një personazh kaq ikonik duke festuar festën e tyre të dashur. Alireza Ardekani, drejtor ekzekutiv në organizatën jofitimprurëse Iraniano-Amerikane “Farhang Foundation”, tha se e gjeti videon pasi mbesa e tij 8-vjeçare ia tregoi atë.

Ne e festojmë Nevruzin çdo vit dhe ajo u trondit kur pa se Mickey Mouse po fliste për Nevruzin dhe po e festonte atë. Isha po aq i emocionuar sepse ky ishte një lajm për mua dhe nuk kisha parë kurrë diçka të tillë më parë, pasi Nevruz ishte festuar dhe përforcuar në një shkallë të tillë, veçanërisht për fëmijët e vegjël. Shkalla që ka Disney është e jashtëzakonshme në shkallë globale. Fëmijët me prejardhje të pakicave etnike ndihen gjithmonë sikur duhet të shpjegojnë veten ose të shpjegojnë traditat e tyre aty ku traditat kryesore nuk kanë nevojë për ndonjë shpjegim.