Health & Beauty Lifestyle

Ndikimi në tru i kimikateve në produktet shtëpiake/Studim!

Një studim shkencor i publikuar së fundmi shqyrtoi efektet e mundshme të dëmshme të disa kimikateve, që zakonisht gjenden në produktet shtëpiake, në zhvillimin e qelizave që mbështesin trurin. Studimi, i cili përdori kultura qelizore njerëzore dhe minj, zbuloi se kimikatet e pranishme në dezinfektuesit, ngjitësit dhe tekstilet e mobilieve janë potencialisht të dëmshme për oligodendrocitet, qelizat kritike në zhvillimin e trurit.

Ndër përbërësit e identifikuar ishin komponime kuaternare dhe organofosfate që përdoren zakonisht në produkte të ndryshme shtëpiake. Komponimet kuaternare janë të pranishme në dezinfektuesit, dezinfektuesit e duarve dhe sendet e kujdesit personal, ndërsa organofosfatet gjenden në tekstile, ngjitës dhe mobilie.

Këto kimikate u zbuluan se ndikojnë në maturimin dhe mbijetesën e oligodendrociteve, të cilat janë kritike për izolimin e neuroneve dhe ruajtjen e sinjalizimit efikas neuronal në tru. Hulumtimi u krye me kolegët nga Erin Cohn, një biolog molekular nga Case Western Reserve University School of Medicine në Ohio.

Oligodendrocitet por jo qelizat e tjera të trurit ishin të ndjeshme ndaj përbërjeve kuaternare të amonit dhe retardantëve organofosfat të flakës. Ekspertët bëjnë thirrje për kujdes në interpretimin e rezultateve. Ekspertët kërkojnë kujdes në interpretimin e rezultateve, duke përmendur përqendrimet e larta të përdorura në eksperimente në krahasim me ekspozimin normal të njeriut ndaj kimikateve.

Pyetja nuk është nëse diçka është toksike apo jo, por nëse është toksike në kushtet ndaj të cilave ka të ngjarë të ekspozohemi. Megjithatë, grupe të caktuara, si pastruesit e shkollave dhe spitaleve, përballen me ekspozim të shtuar ndaj këtyre përbërësve për shkak të përdorimit të shpeshtë të dezinfektuesve industrialë.