Health & Beauty Lifestyle

Ndiqni këto hapa nëse dëshironi të zhdukni lagështinë në shtëpinë tuaj!

Nëse zbuloni myk ose lagështi në shtëpinë tuaj, kjo nuk është vetëm një pamje e shëmtuar, por mund të godasë shëndetin dhe pasurinë tuaj. Organizata “Shelter” llogariti se një në pesë njerëz në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar janë të prekur nga lagështia dhe myku. Anketuesi i autorizuar Simon Wainwright i JPW Real Estate thotë:

Ai mund të godasë çdo shtëpi, nga ndërtesat e reja deri te pronat e vjetra. Çelësi është të ndërmerrni veprime kur e shihni, për të ndaluar përhapjen e tij dhe që problemet të bëhen të kushtueshme.

Myku është një kërpudhë e vogël që rritet në vende me lagështi. Sporet e tij mund të rriten në mure duke rritur njolla të zeza, të bardha ose jeshile. Njerëzit që jetojnë me myk kanë më shumë gjasa të vuajnë nga sëmundje të frymëmarrjes, infeksione, alergji ose astma. Por myku gjithashtu mund të dëmtojë shtëpinë tuaj. Kondensimi është shkaku kryesor i mykut në shtëpi në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar.

Ai formohet në zona me nivele të larta lagështie, të tilla si banja dhe kuzhina. Këtu janë këshillat e Simonit se si ta shmangni atë dhe mënyrat për ta trajtuar atë kur shfaqet.

Hapni dritaret

Simon thotë:

Shumë probleme të mykut dhe lagështirës shkaktohen nga njerëzit që nuk ajrosin pronat e tyre. Por thjesht duke hapur dritaret në shtëpinë tuaj për 10 ose 15 minuta çdo mëngjes do të ndihmojë.

Është e rëndësishme të futni ajër të pastër nëpër shtëpinë tuaj për ta ajrosur siç duhet. Kjo do të thotë hapja e dritareve në pjesën e përparme dhe të pasme të pronës suaj. Ai shton:

Mendojeni që është si të lësh lagështinë jashtë. Tani është koha e duhur për të luftuar mykun. Kondensimi përkeqësohet në mot të ftohtë.

Kjo sepse kur bie në kontakt me një dritare të ftohtë ose me mur të jashtëm të paizoluar, formohen pika uji të cilat mund të çojnë në myk.

Përdorni një peshqir

Njoftimi i vendit ku formohen pikat e ujit dhe trajtimi i tyre menjëherë mund të ndihmojë në shmangien e mykut. Simon thotë:

Kur zgjoheni në mëngjes, pothuajse gjithmonë do të shihni lagështi që rrjedh nëpër dritaret e dhomës tuaj të gjumit.

Nëse e pastroni me një peshqir sapo ta dalloni, do të ndalojë që të kthehet në problem. Ai shpjegon:

E njëjta gjë është e vërtetë në banjo dhe kuzhina. Keni gati një peshqir ose rrotull kuzhine për të pastruar çdo zonë të lagësht dhe do të bëni shumë për të ndaluar formimin e mykut.

Përdorni kapakët e tiganit kur gatuani

Gatimi mund të krijojë shumë kondensim, por thjesht vendosja e një kapaku në një tenxhere ose tigan mund të ndihmojë. Lee Devlin, drejtor menaxhues në Homecure Plumbers thotë:

Kapakët ndihmojnë në kapjen dhe reduktimin e lagështirës që hyn në ajër.

Ai gjithashtu këshillon kuzhinierët të mbyllin dyert e kuzhinës. Kjo ndalon përhapjen e kondensimit në dhomat e tjera.

Mos i thani rrobat në ambiente të mbyllura

Shumë njerëz i thajnë rrobat e tyre në ambiente të mbyllura në muajt e dimrit, por kjo mund të çojë në një terren të përsosur për rritjen e mykut, paralajmëron Lee. Eksperti shpjegon:

Ndërsa rrobat thahen, lagështia shpërndahet dhe nëse shtëpia nuk është mjaft e ngrohtë ose nuk ka ajrim të mjaftueshëm, ajo vendoset në mure dhe dritare të ftohta. Nëse duhet t’i thani rrobat brenda, sepse nuk keni tharëse ose zonë të jashtme, sigurohuni që ato të ajrosen mirë duke hapur dritaret ose dyert e pasme pranë. Mund të duhet pak më shumë për t’u tharë, por do të jetë më mirë për shtëpinë dhe shëndetin tuaj.

Përdorni një llak tretës të bërë në shtëpi

Ndërsa ka shumë trajtime të shtrenjta që mund të blini për të trajtuar mykun kur ta gjeni, bëni vetë një që është po aq efektiv dhe do t’ju kursejë para, thotë Nic Shacklock. Ai shton:

Përdorimi i një spërkatjeje tretëse të bërë në shtëpi me uthull të bardhë me ujë do të largojë mykun në mure. Zbardhuesi është një mënyrë tjetër e thjeshtë për të trajtuar mykun.

Thërrisni ekspertë

Nëse myku fillon të dalë jashtë kontrollit, atëherë do t’ju duhet të identifikoni se ku është problemi, këshillon Simon:

Shkaku i mykut mund të jetë cilido nga një sërë defektesh, nga çatia që rrjedh te problemet me dushet apo lavatriçet. Merrni ndihmë nga një ekspert për të identifikuar problemin dhe për ta zgjidhur atë.

Të drejtat e qiramarrësve

Pronarët kanë përgjegjësinë për t’u siguruar që shtëpitë janë të përshtatshme për banim. Nëse jetoni në një pronë me qira, është përgjegjësia e qiradhënësit të rregullojë një problem myku nëse është shkaktuar nga mirëmbajtja e dobët. Megjithatë, një qiramarrës duhet të ketë ajrosur një shtëpi siç duhet, për të shmangur përballjen e një beteje të mundshme ligjore me një pronar.