Bota Love & Sex

Ndodh për herë të parë në Nepal martesa e të njëjtit seks!

Është regjistruar martesë e parë e të njëjtit seks në Nepal. “Pas 23 vitesh luftë, ne kemi arritur një arritje historike dhe Maya dhe Surendra më në fund e kanë zyrtarizuar martesën e tyre në zyrën e administratës lokale,”-tha Sunil Babu Pant, një ish-deputet i hapur homoseksual dhe aktivist kryesor për të drejtat e LGBTQ+ që mori pjesë në martesën e çiftit homoseksual.

Në fillim të këtij viti, Gjykata e Lartë e Nepalit lëshoi një urdhër të përkohshëm që lejon martesat e të njëjtit seks për herë të parë, por zyrtarët fillimisht refuzuan të regjistrojnë martesën. Çifti homoseksual apeluan në Gjykatën e Qarkut të Katmandu dhe në Gjykatën e Lartë, por ata u refuzuan. Ministria e Punëve të Brendshme ka bërë ndryshime në proces duke lejuar të gjitha pushtetet vendore të regjistrojnë martesat e të njëjtit seks.

Çifti u martua gjashtë vjet më parë mes familjes dhe miqve në një tempull që ndjek traditën hindu, por ata nuk kishin asnjë konfirmim që martesa e tyre ishte e ligjshme. Që nga viti 2007, pas një vendimi gjyqësor, qeveria Nepaleze ka bërë ndryshime në favor të personave LGBTQ+, duke lejuar personat që nuk identifikohen si mashkull apo femër të zgjedhin një “gjini të tretë” në pasaporta dhe dokumente të tjera qeveritare. Edhe Kushtetuta e Nepalit e vitit 2015 shpreh gjithashtu se nuk mund të ketë diskriminim bazuar në orientimin seksual.