Bota

Në këtë vend fermerët janë duke shkatërruar miliona hardhi!

Miliona hardhi do të shkatërrohen në Australi dhe dhjetëra miliona do të mbeten të papërdorura për të reduktuar mbiprodhimin e verës që ka ulur çmimet e rrushit. Rënia e konsumit të verës në mbarë botën ka goditur veçanërisht Australinë dhe veçanërisht kërkesa për verë të kuqe të lirë, e cila shitet më shumë në kontinent, është ulur. Eksportuesi i pestë më i madh i verës në botë kishte më shumë se dy miliardë litra pije alkoolike, ose rreth dy vjet prodhim, në ruajtje në mesin e vitit 2023.

Disa verëra nuk kanë rezultat pasi prodhuesit nxitojnë t’i shesin me çdo çmim. Rreth dy të tretat e rrushit të verës në Australi janë rritur në zona të ujitura në brendësi si Griffith, ku çmimet e rrushit ranë në një mesatare prej 200 dollarë për ton vitin e kaluar, çmimi më i ulët në dekada. Jeremy Cass, kreu i vreshtarëve Riverina tha se:

Për të balancuar tregun dhe për të rritur çmimet, rreth një e katërta e vreshtave në zona të tilla si Griffith duhet të ndalet.

Kjo, sipas një përllogaritjeje të Reuters bazuar në të dhënat e “Vine Australia”, do të çonte në shkatërrimin e më shumë se 20 milionë hardhive në 12,000 hektarë, ose rreth 8% të sipërfaqes totale të rritjes së vreshtave në Australi. Shumë kultivues të rrushit në Australi tani po i drejtohen prodhimit të agrumeve dhe arrave.