Health & Beauty

Një kuti paracetamol përmban të njëjtën sasi kripe sa patatet e skuqura të ‘fast-food’-eve, sipas studimit!

Ju ndoshta jeni shumë të vetëdijshëm për kripën që fshihet në patatet e skuqura të ose një pako me patatina. Por a e dini se barnat pa recetë mund të jenë edhe më keq? Për shembull, marrja e dozës së rekomanduar ditore nga më të kripurat do t’ju bënte të hani po aq natrium sa do të gjenit në 21 porcione të vogla patatinash. Ekspertët po paralajmërojnë miliona njerëz që blejnë versione të tretshme të qetësuesve, të jenë të kujdesshëm pasi nivelet e tyre të kripës mund të jenë ‘rrezikisht të larta’. Natriumi -një nga përbërësit kryesorë të kripës dhe përdoret zakonisht në ilaçet e tretshme. Ai shtohet për të lejuar që tabletat të treten në ujë.

National Health Service rekomandon që të rriturit duhet të konsumojnë jo më shumë se 2.4 g natrium në ditë, ekuivalente me 6 g kripë ose rreth një lugë çaji. Ekspertët thonë se kripa është afërsisht dy herë e gjysmë më e madhe se sasia e natriumit. Në mënyrë të ngjashme, udhëzimet në Shtetet e Bashkuara thonë se të rriturit duhet të kufizojnë marrjen e natriumit në 2.3 g. Në Mbretërinë e Bashkuar, të gjitha barnat që përmbajnë të paktën 1 mmol (ose 23 mg) natrium në çdo dozë duhet të deklarohen në etiketimin e tyre.

Fletëpalosja shoqëruese e informacionit për pacientin ofron informacion mbi sasinë e natriumit dhe përfshin një paralajmërim për pacientët që ndjekin një dietë me përmbajtje të ulët natriumi për të marrë parasysh se sa fshihet në ilaçet e tyre. Disa barna të markave si Panadol, Solpadeine dhe Alka-Seltzer, mund të tejkalojnë kufirin tuaj të rekomanduar ditor të kripës.

Një person që merr dozën maksimale të rekomanduar ditore prej dy tabletash katër herë në ditë do të konsumonte 3.8 g (3816 mg) natrium nga tabletat. Kjo është mbi një herë e gjysmë sa marrja e rekomanduar e natriumit nga një i rritur. Është gjithashtu e barabartë me 21 porcione të vogla patate të skuqura McDonald’s (afërsisht 176 mg për porcion), gati katër Big Mac (1056 mg) ose 28 pako me patate të skuqura të gatshme Walkers (136 mg).

Nivele të ngjashme të larta u panë në paracetamolin Panadol, Tableta qetësuese të dhimbjes 500 mg ActiFast Soluble 24s (427 mg) dhe Solpadeine Max, Tableta të tretshme (427 mg). Përveç mbipeshës, konsumimi i tepërt i kripës është një nga shkaqet më të mëdha të presionit të lartë të gjakut,  i cili mund të çojë në sëmundje të zemrës. Sëmundjet e zemrës janë një nga vrasësit më të mëdhenj të Britanisë, duke shkaktuar 160,000 vdekje nga sulmet në zemër  çdo vit rreth një në çdo tre minuta.