Bota Tech

Një mostër i asteroidit Bennu do të shikohet nga publiku, NASA e konfirmon!

Një anije kozmike e NASA-s do të sjellë në Tokë në ditët e ardhshme një mostër nga asteroidi Bennu pas një kërkimi shtatëvjeçar. Kapsula e mostrës do të hidhet me parashutë në shkretëtirën e Jutës, ndërsa anija mëmë, anija kozmike Osiris-Rex, vazhdon udhëtimin e saj. Shkencëtarët do të marrin 250 gram pluhur dhe gurë.

Ndërkaq, NASA ka njoftuar se do të lejojë publikun të shohë për herë të parë mostrën më të madhe të asteroidit Bennu të zbuluar ndonjëherë. Materiali, i mbledhur nga anija kozmike nga asteroidi Bennu afër Tokës, do të zbulohej në Qendrën Hapësinore Johnston të NASA-s në Hjuston, Teksas.

Kapsula “Osiris-Rex” me mostra nga asteroidi Bennu u ul në Tokë në shkretëtirë në shtetin amerikan të Utah muajin e kaluar. Ulja e kapsulës mbuloi një mision gjashtëvjeçar nga agjencia hapësinore amerikane dhe Universiteti i Arizonës. Është vetëm kampioni i tretë i asteroidit dhe deri tani më i madhi i kthyer ndonjëherë në Tokë për analizë. Ashtu si asteroidët e tjerë, Bennu është një mbetje e sistemit të hershëm diellor dhe përbërja kimike janë praktikisht të pandryshuara që nga formimi i tij rreth 4.5 miliardë vjet më parë.