Bota Botë e Çuditshme

Një mostër nga asteroidi Bennu do të vijë në Tokë në ditët e ardhshme!

Një anije kozmike e NASA-s do të sjellë në Tokë në ditët e ardhshme një mostër nga asteroidi Bennu pas një kërkimi shtatëvjeçar. Kapsula e mostrës do të hidhet me parashutë në shkretëtirën e Jutës, ndërsa anija mëmë, anija kozmike Osiris-Rex, vazhdon udhëtimin e saj. Shkencëtarët do të marrin 250 gram pluhur dhe gurë. Misioni i parë i mostrës japoneze solli mostra nga asteroidi Itokawa në vitin 2010. Udhëtimi i dytë solli mostra nga asteroidi Ryugu në 2020.

Zbarkimi i afërt përfundon një udhëtim 4 miliardë milje që kulmoi me një takim të afërt me asteroidin e pasur me karbon Bennu. Ky është kthimi i tretë i NASA-s i mostrave nga hapësira, pa llogaritur kilogramët e shkëmbinjve hënorë të mbledhur nga astronautët Apollo. Koleksioni i parë i mostrave të agjencisë përfundoi në vitin 2004.

Kapsula që mbante grimcat e erës diellore u përplas në shkretëtirën e Jutës dhe u shpërbë. Dy vjet më vonë, një kapsulë amerikane e pluhurit të kometës u ul e paprekur. Bashkimi Sovjetik ktheu mostra nga Hëna në Tokë në vitet 1970 dhe Kina ktheu materialin hënor në vitin 2020.