Health & Beauty

Njerëzit mbeten të habitur pasi panë se si bëhet në të vërtetë buzëkuqi!

Një buzëkuq mund të jetë një objekt i përditshëm për shumë vajza, por prodhimi i tij është një proces kompleks që kërkon disa hapa dhe po aq punëtorë që i mbikëqyrin. Një video në YouTube në Science Channel zbërtheu disa hapa për të bërë një grup industrial buzëkuqësh për serinë e tyre How It’s Made, duke mahnitur disa shikues që mendonin se procesi ishte plotësisht i automatizuar. Një element kryesor i rutinës së grimit të shumicës së njerëzve, buzëkuqi i nënshtrohet kalimeve të ndryshme për të krijuar përzierjen e dyllit, pigmenteve dhe hidratuesve për të krijuar nuancën perfekte.

Një punëtor peshon paraprakisht të gjithë përbërësit, duke ndjekur një formulë të veçantë e cila mund të ndryshojë sipas markës dhe zakonisht është një sekret i kompanisë. Përbërësit hidhen më pas në një kazan që shkrin dhe i përzien së bashku. Aty shtohet një zgjidhje me bazë bimore e njohur si plantolatum. Ai vepron si zbutës i lëkurës dhe e lejon njeriun të aplikojë lehtësisht buzëkuqin.

Dyllë të tillë si carnauba dhe candelilla me bazë bimore, si dhe dylli i bletës, përdoren normalisht në proces pasi ato ndihmojnë në trashjen e përzierjes dhe i japin buzëkuqit shkëlqimin karakteristik kur aplikohet. Tani është koha për të krijuar nuancën specifike të buzëkuqit, me punëtorin që rrah një grumbull pigmenti duke përdorur ngjyrues të ndryshëm të oksidit të hekurit.

Kjo përzierje hidhet më pas në rula që bluajnë grimcat e pigmentit, duke e rrotulluar gjithashtu në formë flete. Tre kalime nëpër rrotulla nevojiten për të bluar dhe lëmuar plotësisht përzierjen që të shtohet në përzierjen bazë. Ndërkohë punëtori ul zjarrin në kazan për të mos përvëluar, më pas i shton masës pigmentin derisa të bëhet kremoze. Pasi përzierja të ketë teksturën e duhur, është gati për t’u formësuar në buzëkuq.

Një punëtor tjetër kujdeset për një makinë mbushëse, e cila gjithashtu ka një mikser që e mban konsistencën kremoze. Punëtori vendos një kallëp nën makinën mbushëse dhe aktivizon një ashensor, ku grykat pompojnë lëngun e buzëkuqit në vrima. Pasi mbushen, kallëpet e buzëkuqit kalojnë nëpër një tunel ftohjeje ku lëngu mund të ngurtësohet. Për të futur buzëkuqët e ngurtësuar në kontejnerët rrotullues me tuba që jemi njohur të gjithë, punëtori vendos një raft sipër kallëpit dhe i fut kutitë në vendin e tyre.

Ata më pas kalojnë në makinën rrotulluese, ku shpërthimet e ajrit i shtyjnë butësisht buzëkuqët nga kallëpi dhe lart në kuti. Armët e nxehtë më pas do t’u japin buzëkuqve një shkëlqim të përsosur duke i ngrohur ato vetëm pak. Së fundi, buzëkuqët kalojnë nëpër rula që i bëjnë ata të rrotullohen poshtë. Sigurisht, buzëkuqët nuk duhet të shkrihen në një ditë të nxehtë, kjo është arsyeja pse një testues përcakton pikën e shkrirjes duke marrë një mostër nga çdo grumbull.

Ata e bëjnë këtë duke lyer ashkël buzëkuqi në një disk qelqi për të ekzaminuar konsistencën e tyre, duke i vendosur ato mbi një element ngrohës dhe duke parë shkrirjen e buzëkuqit për të konfirmuar se pika e shkrirjes është brenda një diapazoni të pranueshëm. Tani kemi arritur në hapin e fundit, në të cilin një punëtor tjetër krahason ngjyrën e grupit të sapo bërë me standardin për të parë nëse ato përputhen. Kur ata janë gati për të shkuar, punëtorët përfundojnë prodhimet duke mbyllur çdo buzëkuq.