Bota Food & Drink

Njerëzit në Azi nuk po pinë aq alkool sa dikur, aksionet e birrës Heineken ulen ndjeshëm!

Njerëzit në Azi nuk po pinë aq birrë sa dikur. Prodhuesi holandez i birrës Heineken (HEINY) njoftoi fitime zhgënjyese dhe uli perspektivën e saj financiare të hënën, duke shënuar një rënie prej 9% në fitimin neto në gjysmën e parë për shkak të një rënieje në atë që zakonisht është rajoni i saj më fitimprurës, Azia.

Kërkesa në Azi në gjashtë muajt e parë të 2023 ishte më e keqe se sa pritej, me një rënie prej 13% në vëllimin e birrës së shitur në krahasim me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar. Shitjet ishin veçanërisht të dobëta në Vietnam, ku prodhuesi i dytë më i madh i birrës në botë po punon për të tërhequr më shumë klientë përmes pijeve të tjera, të tilla si një birrë e frymëzuar nga Koreja e Jugut, e injektuar nga soju.

Kërkesa në APAC ishte dukshëm më e butë se sa ishte parashikuar, për shkak të një ngadalësimi ekonomik dhe performancës së dobët tonë në Vietnam.

E njohur më së shumti për etiketën e saj të birrës, Heineken është shtëpia e më shumë se 300 markave, duke përfshirë birrën Tiger, Amstel Lager dhe mushtin Strongbow. Birra e markës Heineken vazhdoi të kishte rritje në gjysmën e parë, si në përgjithësi ashtu edhe brenda Azisë Paqësorit. Përveç shitjeve të dobëta në Vietnam, kompania tha se ishte goditur nga “paqëndrueshmëria socio-ekonomike” në Nigeri, e cila ka luftuar me një krizë të kostos së jetesës pas përfundimit të subvencioneve të karburantit në fund të majit.

Një rënie në të dy vendet përbënte mbi gjysmën e rënies në gjashtë muajt e parë.

Aksionet e kompanisë ranë 7% në Amsterdam të hënën.