Fashion Lifestyle

Njihuni me Simone Rocha, stilistja vizionare që sjell poezi (dhe perla) në veshjet për meshkuj!

Mund të kuptosh shumë për një stilist nga muzika që ata zgjedhin për të shoqëruar shfaqjet e tyre. Merrni Rick Owens për shembull, moda neo-gotike e të cilit plotësohet nga prirja e tij për tekno të errët dhe industriale. Ose Hedi Slimane, aktualisht në CELINE HOMME, magjepsja e të cilit me nënkulturat rinore reflektohet jo vetëm në pasarelë.

Muzika mund të jetë më shumë sesa thjesht shoqërim i modës. Ndonjëherë, ajo siguron pikën e kërcimit për koleksione të tëra. Mendoni për numrin e rasteve që punk, grunge ose rave kanë hyrë në modalitet. Herë të tjera, mund të ndihet krejtësisht e rastësishme, si një lloj veshjeje e kompletit dëgjimor. Dhe pastaj ju keni stilistë si zonja Simone Rocha, shfaqja e së cilës vjeshtë-dimër 2023 dhe muzika që u zgjodh për ta shoqëruar, dukej se ishin konceptuar së bashku, si dy shprehje komplimentuese të së njëjtës ide.

“Unë gjithmonë e kam dashur dhe admiruar Lankum”, thotë Rocha për grupin eksperimental folklorik irlandez, muzika e drejtpërdrejtë e të cilit shoqëroi shfaqjen e saj në Westminster Central Hall të Londrës këtë shkurt. “Ndihet historike, e bukur, moderne,” thotë ajo për muzikën e tyre. “Ajo hyn në lëkurën tuaj.”

Ajo po aq lehtë mund të fliste për rrobat e saj. Duke mbërritur në MR PORTER këtë muaj, koleksioni vjeshtë-dimër 2023 nga Simone Rocha është vetëm sezoni i dytë i stilistes që përfshin veshje për meshkuj pas më shumë se një dekade të fokusuar ekskluzivisht në veshjet e grave. Është, si muzika e Lankum, një interpretim dramatik i folklorit irlandez që mund të jetë i errët dhe shqetësues nganjëherë, dhe i butë dhe romantik në të tjera.

Duke marrë si frymëzim qendror festivalin e lashtë të Lughnasadh, i cili tradicionalisht shënon fillimin e sezonit të korrjes, ai është një eksplorim jo vetëm i ritualeve historike të jetës rurale irlandeze, por edhe i hapësirës gjithnjë e më të paqartë që ndan burrërinë dhe feminitetin. Rocha shprehet:

Gjithmonë e kam gjetur vendin mes stimulimit. Është një numër në rritje i stilistëve që po zgjedhin të shfaqin koleksionet e tyre të veshjeve për meshkuj dhe femra në të njëjtën pasarelë. Kontrasti dhe fërkimi [midis të dyjave] krijon diçka të brendshme, tërheqëse.

Kjo liri për të kapërcyer kufijtë gjinorë, kur kombinohet me ato ndikime tradicionale irlandeze, rezulton në një koleksion që është në heshtje subversive dhe plot kontraste të papritura. Kjo përfshin stilet më të mira të fundjavës dhe veshjet e punës të zbukuruara me flutra dhe dantella, trikotazh dhe këmishë pambuku me perla.

Fluiditeti gjinor dhe androgjinia kanë qenë tema me interes të madh për stilistët e modës vitet e fundit. Por ka një cilësi poetike në veprën e Rocha që e ndalon atë të ndihet ndonjëherë si koment social. Është një vizion fantastik i veshjeve për meshkuj që bën çmos për të mbajtur botën reale në afërsi. Ndërsa Rocha ka thënë se nuk është naive deri në ditët e sotme dhe se realiteti ka po aq ndikim sa arratisja në punën e saj, ajo nuk është në biznesin e ndjekjes së tendencave.

Unë e filloj çdo koleksion si një reagim ndaj të fundit. Më pëlqen të tregoj histori.

Sigurisht, ironia e ambivalencës së Rocha-s ndaj tendencave është se ajo tani po luan një rol të madh në krijimin e tyre. Nëse keni vënë re perlat, dantella dhe detaje të tjera tradicionalisht femërore që shfaqen në rrugët kryesore kohët e fundit, atëherë keni koleksionet e veshjeve të grave të Rocha-s për t’u falënderuar. Mund të supozojmë vetëm se veshjet e saj për meshkuj do të jenë po aq me ndikim.