Botë e Çuditshme Lifestyle Travel

Rekordi i fluturimit më të gjatë në botë!

Në fund të gushtit të kaluar, një dron me energji diellore i quajtur Zephyr pothuajse mundi një nga rekordet më të qëndrueshme të aviacionit. Avioni pa pilot, i projektuar nga ushtria amerikane dhe i prodhuar nga Airbus, fluturoi për 64 ditë, 18 orë e 26 minuta përpara se të rrëzohej papritur në Arizona, vetëm katër orë para se të thyente rekordin për fluturimin më të gjatë ndonjëherë.

Ky rekord u vendos 64 vjet më parë, në vitin 1959, nga Robert Timm dhe John Cook, të cilët fluturuan në bordin e një avioni me katër vende në qiellin mbi Las Vegas për 64 ditë, 22 orë dhe 19 minuta. Zephyr, një avion i lehtë me teknologji moderne që fluturonte në mënyrë autonome, jo vetëm që nuk arriti ta mposhte atë kohë rekord, por edhe nëse do të ishte, Timm dhe Cook do të kishin ruajtur ende rekordin botëror të qëndrueshmërisë për një fluturim me ekuipazh.

Me mijëra njerëz fluturojnë çdo ditë por sërish pyetjet pa përgjigje janë të shumta gjatë udhëtimeve. Një grup pilotësh kanë zbardhur disa nga misteret më të mëdha të fluturimit në ‘Newsweek’. Zakonisht, në kabinën e një avioni janë dy pilotë, njëri kapiteni dhe tjetri ndihmës i tij. Të dy ata janë plotësisht të kualifikuar për të drejtuar avionin, por ka disa dallime mes punëve të tyre. Për t’u kualifikuar si kapiten, një pilot duket të ketë 2500 orë përvojë fluturimi, ndërsa për oficer të parë nevojiten vetëm 1500 orë.