Aktualitet Rajoni

Seanca e Këshillit të Sigurimit të OKB-së për Kosovën, kryeministri Rama: Ishte pa kuptim!

Debati Kurti-Vuçiç në Këshillin e Sigurimit të Kombeve të Bashkuara lidhur me heqjen e dinarit serb në Kosovë, kryeministri Rama e quan seancën “të pakuptimë”. Sipas tij, “Kosova dhe Serbia duhet që të përqendrohen në dialogun e ndërmjetësuar nga Bashkimi Europian”.

Në një postim në platformën X, shefi i qeverisë shqiptare shkruan:

Ishte një seancë pa kuptim. Këshilli i Sigurimit i OKB-së është e qartë se nuk është vendi për asgjë që lidhet me Kosovën. Si dy vende sovrane që aspirojnë anëtarësimin në BE, Kosova dhe Serbia duhet të përqendrohen plotësisht në dialogun e lehtësuar nga BE-ja dhe të fokusohen në arritjen e marrëveshjeve për qarkullimin financiar, shërbimin postar, taksimin e dyfishtë dhe të gjitha çështjet e tjera që përfitojnë jetën e përditshme të njerëzve të zakonshëm. njerëzve, duke siguruar edhe një të ardhme paqësore për brezat e ardhshëm. Ndërsa qëndrojmë pranë Kosovës në parandalimin e çdo kërcënimi të jashtëm, Shqipëria do të vazhdojë t’i theksojë lidershipit kosovar rëndësinë e koordinimit të ngushtë me aleatët e saj kryesorë. Qëndrimi i palëkundur dhe i vazhdueshëm së bashku me ta tregon ndjenjën e vizionit dhe përgjegjësisë shtetërore, ndërkohë që çdo rast i qëndrimit të vetëm në rrugën e njohjes së plotë e zbeh pozitën e vendit në sferën publike të marrëdhënieve ndërkombëtare.

Në seancën e Këshillit të Sigurimit të Organizatës së Kombeve të Bashkuara, Kurti-Vuçiç shkëmbyen  akuza të rënda, përfshirë rreth zbatimit të vendimit për kufizimin e importit të dinarit serb në Kosovë. Ndërkohë, ambasadorët e vendeve perëndimore kërkuan nga palët të përmbahen nga veprimet e njëanshme që mund të çojnë drejt përshkallëzimit të situatës.

Presidenti serb, Aleksander Vuçiç, i cili kërkoi seancën e Këshillit të Sigurimit të OKB-së në Nju Jork për të diskutuar mbi zhvillimet në Kosovë akuzoi kryeministrin Albin Kurti se po pamundëson jetën e serbëve që jetojnë atje. Por, kryeministri Albin Kurti, i cili për herë të parë mori pjesë në një seancë të Këshillit të Sigurimit të Kombevetë Bashkuara, i hodhi poshtë si “të pavërteta” akuzat e Vuçiçit e tha se institucionet e Kosovës do të sigurojnë një tranzicion për serbët atje rreth përdorimit të dinarit serb.