Food & Drink Lifestyle

Shitet për më shumë se 32,000 dollarë, djathi spanjoll thyen rekordin botëror!

Një rrotë djathi spanjoll 4,8 kilogramësh theu një rekord botëror kur u shit në ankand për më shumë se 32,000 dollarë. Djathi blu Cabrales, i prodhuar nga Guillermo Pendás në fabrikën e familjes së tij në Los Puertos dhe i ruajtur prej vitesh në shpellat malore të Asturias, u shit për 32,408,10 dollarë pasi mori vlerësimet kryesore në konkursin e 51-të vjetor të djathit Cabrales në Las Arenas.

Blerësi ishte pronari i restorantit Iván Suarez. Suárez më parë vendosi Rekordin Botëror Guinness për djathin më të shtrenjtë të shitur në ankand kur bleu një rrotë Cabrales për 22,129 dollarë në 2019. Shkencëtarët më në fund kanë zbuluar pse djathi zviceran ka vrima dhe duket se gjithçka varet nga sasia e papastërtisë në kovat ku mblidhet qumështi. Nëpërmjet kërkimeve laboratorike, shkencëtarët zviceranë përcaktuan se grimcat e vogla të sanës janë përgjegjëse për vrimat. Instituti bujqësor i qeverisë zvicerane Agroscope thotë se grimcat mikroskopike të vogla të sanës bien në kovat e grumbullimit të qumështit dhe shkaktojnë vrima më të mëdha gjatë pjekjes së djathit.