Botë e Çuditshme Design

Shkencëtarët zbulojnë me rreze X se me çfarë ngjyrash ishte lyer “Mona Lisa” !

Duke përdorur rrezet X, shkencëtarët kanë mësuar njohuri mbi teknikat e përdorura nga Leonardo da Vinci për të pikturuar portretin revolucionar të “Mona Lizës”. Hulumtimi sugjeron se mjeshtri i famshëm italian i Rilindjes mund të ketë qenë në një humor veçanërisht eksperimental kur filloi të punojë në “Mona Lisa” në fillim të shekullit të 16-të.

Receta për bojë vaji që Leonardo përdori si shtresë bazë për përgatitjen e panelit të drurit të plepit duket se ka qenë ndryshe për “Mona Lisa”, me një përbërje kimike të veçantë karakteristike. “Atij i pëlqente të eksperimentonte dhe secila prej pikturave të tij është teknikisht krejtësisht e ndryshme”,-tha Victor Gonzalez, autori kryesor i studimit.

Gonzalez studioi përbërjen kimike të dhjetëra veprave të Leonardo, Rembrandt dhe artistë të tjerë. “Në këtë rast, është interesante të shihet se ekziston vërtet një teknikë specifike për shtresën bazë të ‘Mona Lisa’,-tha ai. Studiuesit kanë gjetur përbërjen e rrallë “plumbonacrite” në shtresën e parë të bojës së Leonardos.

Zbulimi konfirmoi për herë të parë se Leonardo ka shumë të ngjarë të përdorte pluhur oksid plumbi për të trashur përzierjen bazë të bojës dhe për ta ndihmuar atë të thahej ndërsa filloi punën për portretin e gruas që tani shikonte pas. xham mbrojtës në muzeun e Luvrit në Paris. Shkencëtarët vëzhguan strukturën e tij atomike duke përdorur rrezet X në një “sinkrotron”, një makinë e madhe që përshpejton grimcat me shpejtësinë e dritës. Kjo i lejoi ata të zbulonin përbërjen kimike. “Plumbonacrite” është një nënprodukt i oksidit të plumbit, i cili i lejon studiuesit të thonë me më shumë siguri se Leonardo ndoshta ka përdorur pluhurin në recetën e tij të bojës.