Lifestyle Sociale

Si të bashkëprindëroni dhe pse kjo është më mirë për të gjithë!

Nuk prisja të takoja dikë që tashmë kishte një fëmijë, por jeta funksionon në mënyra misterioze. Disa muaj në lidhjen tonë, unë pata një fejesë edhe më tronditëse se takimi ynë i parë – po takoja vajzën e tij 11-vjeçare. I armatosur me një sanduiç Oreo Ice Cream, trokita në derë. Ajo doli menjëherë përpara për të më përqafuar dhe një byzylyk që kishte bërë. Zemra më shkriu. Më vonë atë mbrëmje, po provoja një kërcim TikTok me të. Të nesërmen, ishte koha për të takuar ish-in mbi sanduiçe me gisht peshku. Asgjë nuk është perfekte, por afërsia e tyre si familje, edhe pse janë të ndarë, ka riformuluar atë që mendoja se ishte e mundur. Unë supozoja se prindërit e ndarë nënkuptonin njerka të akullt (faleminderit, Disney), luftëra për pushime dhe tetëvjeçarë që i dërgonin mesazhe të rrepta prindit tjetër.

Si prindër, ne ua detyrojmë fëmijëve tanë që të mos i qisim.  Ajo shpjegon se çelësi i bashkëprindërimit të suksesshëm është ta shohësh botën përmes syve të fëmijës. Të rriturit janë aq të rrahur në narrativën e tyre, saqë harrojnë versionin e fëmijës për ngjarjet. Ju mund ta urreni nënën e tyre, por fëmija juaj jo. – thotë psikoterapistja klinike zonja Jerilee Claydon.

Nuk ka të bëjë vetëm me kursimin e fëmijës suaj një faturë terapie në të ardhmen. Zonja Katie Davie, themeluesja e Coparenting Peacefully, thotë se është në interesin më të mirë të të gjithëve që të funksionojë.

Fëmijët tanë do të kenë marrëdhënie më të forta me secilin prej nesh, sepse nuk mendojnë se duhet të zgjedhin mes dy shtëpive apo dy prindërve. -thotë ajo.

Partneri im, muzikanti Tom Atkin, ka qenë bashkë prindër me ish-in e tij për dekadën e fundit. Ai thotë se ia vlen të ngjitesh. Ata ende ndajnë festat dhe Krishtlindjet.

Ja se si të thyeni disa nga pengesat me të cilat mund të përballeni dhe si mund të evoluoni së bashku për t’i bërë gjërat më të mira për të gjithë.

01. Ballafaqimi me konfliktin fillon me ju
Është e rëndësishme të shmangni thënien e gjërave negative për prindin tjetër para fëmijës suaj.

Kam parë një baba duke marrë plumba. Mamaja kishte pasur një lidhje, por në terapinë familjare, djali i vogël vazhdoi të thoshte: “Pse u largove, babi?” dhe ai thjesht tha: “Më fal” dhe nuk i tha asnjëherë për këtë lidhje. Merrni plumba për fëmijën tuaj.- thotë Claydon

Claydon rekomandon adresimin e konfliktit sapo të ndiheni të qetë dhe të bazuar, për të shmangur WhatsApp dhe për të përdorur emailin për të rregulluar një telefonatë në vend të kësaj.

Mbajeni anën tuaj të rrugës të pastër. Nuk ka rëndësi se çfarë po bën prindi tjetër.- shton Claydon

02. Krijoni kufij të rinj

Kufijtë janë thelbësorë, sipas Davie, por vendosja e tyre mund të shkaktojë disa gunga në rrugë. Faza e re e kufirit është ajo ku unë shoh se kaosi më i madh ndodh. Ju po shkëputeni nga bashkëprindi juaj dhe po mësoni të mos vareni emocionalisht prej tyre. – thotë ajo

Bëhet fjalë për lojën e gjatë. Fëmija do të përcaktojë të ardhmen e marrëdhënies mes prindërve.

Jini të sjellshëm, jini të qëndrueshëm dhe jini të kuptueshëm kur kufijtë kapërcehen ose harrohen. – thotë Davie.

03. Integroni një partner të ri

Në fakt ka qenë pozitive të sjellësh dikë brenda. Unë mendoj se do ta kisha pasur të vështirë nëse e dashura ime nuk do të ishte aq e kuptueshme, por në fund të fundit, të gjithë duan që të gjithë të jenë të lumtur. – thotë Atkin

Të qenit i hapur dhe i hapur me informacionin është çelësi për të shmangur vendosjen e fëmijës në mes ose nxitjen e emocioneve të vështira.

Bëni vullnetarisht informacionin në mënyrë që ata të mos kenë nevojë të pyesin. Kjo është një barrë dhe fëmija bëhet lajmëtar. Babai duhet të marrë përgjegjësi. Mami duhet të përfshihet në prezantim për t’u siguruar që ajo të ndihet e respektuar. – thotë Claydon

04. Menaxhoni emocionet

Fillimi ishte më i vështirë për shkak të fazës fillestare të ndarjes dhe ndryshimit në një dinamikë të re. Gjashtë muajt e parë deri në një vit kishin të bënin me përshtatjen për të jetuar veçmas dhe duke u përpjekur të kishim edhe pak rutinë. – thotë Atkin. 

Të gjitha pasojat emocionale nga një ndarje mund ta bëjnë këtë tranzicion të dhimbshëm për të dyja palët. Edhe një herë, mbajtja e fëmijës si prioritet është thelbësore, thotë Claydon. Një ndërprerje e shkurtër e zemërimit për ju mund të jetë e përjetshme për fëmijën për shkak të stilit të tyre të lidhjes. – thotë Claydon. 

Davie shton se ju mund të merrni kohën tuaj duke iu përgjigjur gjërave. “Ka fuqi në pauzë,” thotë ajo.

05. Respekti duhet fituar

Respekti mund të marrë kohë pas një ndarjeje. Davie ofron një pikënisje të mirë.

Tregohuni në kohë, jini fleksibël kur të mundeni, kontribuoni me paratë e urdhëruara nga gjykata ose paratë për të cilat keni rënë dakord me bashkëprindin tuaj dhe mbështesni marrëdhënien e bashkëprindit tuaj me fëmijët tuaj. – thotë ajo.

Nga përvoja e Atkin, kjo nuk ndodh brenda natës.

Duhet të bëni përpjekje dhe duhet të punoni në të dhe me qetësi të përpiqeni t’i bëni gjërat të këndshme.-  thotë ai.

Bashkë-prindërimi i mirë kërkon kohë, ndaj jini të sjellshëm me veten dhe me bashkëprindërin tuaj. Kur bëhet fjalë për çështje të diskutueshme rreth parave dhe kujdestarisë, Claydon rekomandon të kërkoni mbështetje ligjore.