Botë e Çuditshme Tech

Teleskopët e NASA-s kapin një yll të vdekur!

Dy nga teleskopët me rreze X të agjencisë hapësinore NASA kapën një yll të vdekur duke lëshuar një shpërthim të shpejtë valësh radioje. Shpërthimi i radios zgjati vetëm për një pjesë të sekondës dhe lëshoi ​​aq energji sa dielli në një vit. Drita e shkurtër dhe e ndritshme nga ylli i vdekur formoi një rreze lazer, në vend që të prodhonte një shpërthim kozmik më kaotik.

Para vëzhgimit fillestar të NASA-s, shkencëtarët shpesh nuk ishin në gjendje të përcaktonin se nga erdhën valët e radios, sepse ato janë jashtëzakonisht të shkurtra dhe shpesh e kanë origjinën jashtë galaktikës sonë. Por mbetjet e shembura të një ylli të shpërthyer, të quajtur magnetar, prodhuan një shpërthim të shkurtër radiofonik të ndritshëm brenda galaktikës së Tokës në vitin 2020.

Një shpërthim i dytë radio i shpejtë, nga i njëjti magnetar, ndodhi në tetor 2022. Dy teleskopët e NASA-s, NICER ose Eksploruesi i Përbërjes së Brendshme të Yjeve të Neutronit në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës dhe NuSTAR , ose grupi i teleskopëve spektroskop bërthamorë në nivel të ulët Orbita e Tokës, kapi ngjarjet e shkurtra.

Rikujtojmë, se NASA ka zbuluar një planet që mund të ketë potencial për jetë. Ndodhet 137 milionë vite dritë larg dhe deklarata e agjencisë hapësinore foli për një “super-Tokë” që rrotullohet rreth një ylli të kuqërremtë, i cili, në astronomi, duket mjaft i ngjashëm me sistemin tonë diellor.

Ishte teleskopi hapësinor TESS që zbuloi këtë planet të ri. Orbita e tij rreth yllit të kuq e bën më të lehtë për shkencëtarët ta gjurmojnë atë, dhe kështu ta studiojnë atë. NASA planifikon të studiojë më tej planetin, duke përdorur teleskopin James Webb, për të parë se sa më shumë mund të mësojmë rreth veçorive të tij.