Botë e Çuditshme

Tost me krimba të kuq? Taco me akrepa? Ja cila është menuja e një prej restoranteve më të mira të Amerikës!

Tamales akrepi të bëra me çokollatë dhe ananas, tostada me krimba të kuq (chiniquile), palcë kockash me karkaleca të pjekur në hudhër (kapulina) dhe larva milingonash (escamole): Si janë këto pjata pjesë e menusë? Pasi u përball me disa reagime fillestare në internet, një kuzhinier meksikan në Denver ka prezantuar pjatat e ndikuara nga Aztecët me shpresën për të edukuar darkuesit mbi kuzhinën parahispanike dhe një kulturë që ekziston për mijëra vjet.

Jose Avila, një kuzhinier i nominuar nga James-Beard në “La Diabla Pozole y Mezcal” në qendër të qytetit të Denverit, për herë të parë ngacmoi mysafirët e tij për një tako të re të menusë në Instagramin e restorantit në shkurt. Taco përmbante kapulina, një delikatesë meksikane parahispanike që përbëhet nga karkaleca të vegjël që thahen dhe piqen dhe shpesh kalojnë sot me hudhër, kil dhe limon.

Shumica e insekteve vetvetiu, nuk kanë shumë shije. Ashtu si kriketat, ata thjesht shijojnë si diçka krokante pa shije. Shumë njerëz mendojnë se ne donim të fillonim një trend apo diçka, gjë që është qesharake.

Postimi mblodhi pak më shumë se 100 opinione të ndara pasi disa jehonë ndjenjat e “Unë refuzoj të ha insekte. Dua biftek!” siç tha një komentues. Të tjerë dëshironin t’i provonin, një komentues tjetër tha:

Kur isha i vogël kushërinjtë e mi dhe unë i kapnim dhe i skuqnim.

Ai e pa polemikën si një shans për t’i ekspozuar njerëzit me origjinën e ushqimit dhe përbërësve parahispanikë, të cilët përfshinin insekte të ngrënshme, një burim proteinash që është ende i zakonshëm në shumë pjesë të Meksikës. I frymëzuar nga festivalet vjetore të insekteve në Meksikë, Avila tha se ka qindra insekte të ngrënshme në Meksikë, ai ka krijuar një Festival de Bichos, ose festivalin e insekteve, në restorantin e tij këtë javë, me një menu që përfshin pjatën e mostrës.  Ngjarja, e cila vazhdon gjatë fundjavës, tashmë ka qenë një sukses, sipas Avila. Ai tha se ishte i impresionuar me darkuesit që kishin “vrarë” pjatat, duke lënë pas vetëm palcën e eshtrave dhe lëvozhgat e misrit tamale.

Tetëdhjetë për qind e njerëzve që kishin pjatën, e dinin se çfarë prisnin. Ata e donin atë. Ata donin ta hanin, kishin mall për këto gjëra. Dhe 20% e tjerë e morën atë sepse ata ishin kurioz për të.