Health & Beauty Lifestyle

Trembeni papritur në gjumë dhe ju duket sikur po bini nga një lartësi? Ja si e shpjegojnë ekspertët…

Ekziston një shpjegim në lidhje me pjesën se çfarë ndodh me trupin tonë kur jemi në gjumë dhe trembemi papritur dhe na duket sikur po biem nga një lartësi. Të gjithëve mund t’ju ketë ndodhur të paktën njëherë që në momentin që janë rehatuar në shtrat për të fjetur gjumë krejt papritur, ndjen trupin të dridhet dhe të jepet ajo ndjesia sikur po bini.

Mund të ndodhë që jeni duke ëndërruar sikur jeni duke rënë nga një lartësi dhe zgjoheni befas teksa arrini fundin e rënies dhe ndonjëherë lëvizja ndodh në mes të natës dhe ju as që e vini re. Por pse ndodh, a është normale dhe çfarë do të thotë e gjithë kjo?

Epo, këto dridhje ose kërcitje njihen si ‘dridhje hipnike’ ose ‘dridhje hipnagogjike’. Sipas Medical News Today, ata janë një lloj ‘mioklonusi i gjumit’ i cili është ‘një emër shkencor për lëvizjet dridhëse që bën trupi gjatë gjumit ose kur bie në gjumë’.

Ajo ka tendencë të ndodhë në fazën e parë ose të dytë të gjumit dhe të zhduket në fazën e tretë. Me fjalë të tjera, ato ndodhin kur një person kalon nga një gjendje zgjuar në një gjendje gjumi. 

Kur përjetoni një kërcitje hipnike, është kur një ose disa nga muskujt tuaj lëvizin në mënyrë të pavullnetshme me një shpejtësi të madhe. Ju mund të përjetoni një ose disa herë në të njëjtën kohë dhe është e zakonshme të përjetoni një ëndërr ose makth në të njëjtën kohë kur ndjeni hov hipnik. Qoftë duke rënë ose duke parë drita verbuese ose disa njerëz mund të përjetojnë tinguj të caktuar gjithashtu.

Mos kini frikë, sepse kërcitjet hipnike janë ‘të zakonshme’ kështu që nuk jeni i vetmi që i përjetoni dhe nuk janë as të rrezikshme. Nuk është për t’u habitur, një faktor që mund të shkaktojë që trupi juaj të përjetojë dridhje hipnike është edhe kafeina. Stërvitja e tepërt natën vonë mund të jetë gjithashtu një faktor që çon në më shumë dridhje sepse ju bën më vigjilentë. Stresi i përgjithshëm, si dhe çrregullimet e diagnostikuara të ankthit rezultojnë që nivelet e kortizolit tuaj të jenë më të larta, gjë që mund ta bëjë të vështirë të flini ose të shkaktojë ndërprerje në gjumin tuaj. Dhe nëse nuk jeni duke fjetur mjaftueshëm në përgjithësi kjo gjithashtu mund të rrisë gjasat që ju të përjetoni dridhje hipnike.