Bota

Vendi që ka regjistruar numrin më të ulët të lindjeve që nga 1946!

678 mijë foshnjë lindën në Francë në 2023 ose 6.6% më pak se një vit më parë, numri më i ulët i lindjeve që nga viti 1946, sipas të dhënave të publikuara nga zyra kombëtare e statistikave. Vendi kishte mbi 68.4 milionë banorë më 1 janar 2024, një rritje e mëtejshme prej 0.3% nga viti në vit.

631,000 viktima u regjistruan edhe në vitin 2023, një rënie prej 6,5% krahasuar me vitin 2022, vit i shënuar nga pandemia Covid-19 dhe valët ekstreme të të nxehtit. Sipas raportit, ky është niveli më i ulët që nga fundi i Luftës së Dytë Botërore. Rritja e popullsisë franceze ishte edhe rezultat i imigrimit neto, pra diferencës midis numrit të njerëzve që vijnë dhe atyre që largohen nga territori i vendit.

Ndërkaq, rikujtojmë se autoritetet norvegjeze kanë vendosur të pezullojnë procesin e birësimit të fëmijëve nga Filipinet, Tajvani, Tajlanda dhe Koreja e Jugut, për shkak të disa rasteve të supozuara të paligjshme. Shumica e fëmijëve që u birësuan në Norvegji vinin nga Koreja e Jugut, Tajlanda, Kolumbia, Tajvani dhe Filipinet.

Kreu i Drejtorisë Norvegjeze për Çështjet e Fëmijëve, Rinisë dhe Familjes, Hege Nilsen, tha se është i nevojshëm rishikimi i sistemit të birësimeve, pas pretendimeve të mediave për procedura të paligjshme. Disa fëmijë nga Filipinet thuhet se janë shitur dhe kanë falsifikuar certifikatat e pagëzimit.