Food & Drink Health & Beauty

Zbuloni gjithçka rreth varësisë nga çokollata!

‘Chocoholic’ është një person që dëshiron ose konsumon me detyrim çokollatë. Fjala “chocoholic” u përdor për herë të parë në vitin 1968, sipas Merriam-Webster. Është një bashkim i fjalëve “çokollatë” dhe “alkoolike”. Termi përdoret lirshëm ose me humor për të përshkruar një person që është jashtëzakonisht i dhënë pas çokollatës, megjithatë, ka prova mjekësore për të mbështetur ekzistencën e varësisë aktuale ndaj çokollatës.

Përbërësit psikoaktivë të çokollatës që shkaktojnë një reagim ‘të ndjeheni mirë’ për konsumatorin përfshijnë triptofanin dhe feniletilaminën, të cilat mund të kontribuojnë në dëshirat dhe reagimet e ngjashme me varësinë, veçanërisht te njerëzit me alele specifike gjenetike. Sasia e sheqernave të përdorura në ëmbëlsirat e çokollatës gjithashtu ndikon në efektet psikoaktive të çokollatës.

Edhe pse koncepti i një varësie ndaj çokollatës është ende i diskutueshëm në literaturën mjekësore, çokollata (veçanërisht çokollata e zezë) konsiderohet të ketë efekte në humor, dhe ëmbëlsirat me çokollatë pothuajse gjithmonë kryesojnë listën e ushqimeve që njerëzit thonë se dëshirojnë. Dëshira mund të jetë aq e fortë në disa raste sa që çokoolistët mund të përjetojnë simptoma të tërheqjes nëse dëshira nuk plotësohet.

Ka dy faktorë që kontribuojnë në natyrën e varësisë së çokollatës. E para janë përbërësit farmakologjikë, dhe e dyta janë aditivët. Komponentët thelbësorë të varësisë janë dëshira e madhe për diçka dhe humbja e kontrollit mbi përdorimin e saj. Hulumtimet akademike kanë treguar se njerëzit mund t’i shfaqin të dy këta komponentë në lidhje me ushqimin, veçanërisht ushqimin që përmban sheqer ose yndyrë. Meqenëse çokollata i përmban të dyja, ajo përdoret shpesh në studimet e varësisë ndaj ushqimit.