Health & Beauty Lifestyle

4 shenja që tregojnë se vitamina D tek ju është jashtëzakonisht e ulët dhe ka nevojë për vëmendje të menjëhershme!

Vitamina D është shumë e zakonshme, por shumica e njerëzve nuk janë të vetëdijshëm për rreziqet e saj. Sipas ekspertëve shëndetësorë, simptomat janë shpesh delikate dhe jo specifike, por nëse nuk trajtohen mirë në kohë, mungesa e vitaminës D mund të shkaktojë një sërë sëmundjesh kërcënuese dhe probleme me sistemin nervor, sistemin imunitar, madje edhe kockat dhe kyçet.

Drita e lehtë e diellit në mëngjes është burimi më i mirë i vitaminës D. Burime të tjera përfshijnë djathin, të verdhat e vezëve, qumështin e sojës, peshkun yndyror, salmonin, tonin, skumbri dhe kërpudhat. Dhe sipas mjekëve, nëse ekspozimi juaj i përditshëm ndaj rrezeve të diellit është i kufizuar, mund të jeni në rrezik të zhvillimit të hipokalcemisë, dobësisë, ngërçeve, lodhjes, depresionit dhe frakturave.

Vitamina D është e rëndësishme jo vetëm për mirëqenien e përgjithshme, por gjithashtu luan një rol vendimtar në ruajtjen e ekuilibrit të kalciumit në gjakun tuaj dhe ndërtimin e kockave.
Sipas ekspertëve të shëndetit, trupi juaj ka nevojë për vitaminë D për të përdorur kalciumin dhe fosforin për të mbështetur indet e shëndetshme.

Statistikat tregojnë se rreth një miliard njerëz në mbarë botën vuajnë nga mungesa e vitaminës D, ndërsa 50 për qind e popullsisë ka pamjaftueshmëri të vitaminës D. Mjekët thonë se duhet të maten rregullisht nivelet e gjakut për të zbuluar ndonjë problem me nivelet e vitaminave. Një mungesë e vitaminës D zakonisht është e lehtë për t’u rregulluar.- Disa simptoma të theksuara të mungesës përfshijnë:

Depresioni dhe ankthi

Edhe pse mund të keni stres dhe ankth që çon në depresion për shkak të shumë çështjeve të tjera, duke përfshirë dietën dhe problemet e stilit të jetesës, mungesa e vitaminës D mund të jetë një nga shkaqet kryesore. Mjekët thonë se trupi juaj do të prodhojë serotonin nga melatonin, i cili sekretohet në përgjigje të dritës së diellit. Ekspozimi më i madh në rrezet e diellit rezulton në më shumë melatonin, pra më shumë serotonin. Megjithatë, kur ka më pak serotonin, mund t’ju bëjë të ndiheni të çuditshëm, nervoz, të dëshpëruar dhe të shqetësuar.

Dhimbje të muskujve dhe kockave

Mungesa e vitaminës D nënkupton thithjen e pamjaftueshme të kalciumit në trup. Dendësia e ulët minerale e kockave mund të ndodhë që rezulton në dhimbje kronike muskulare, dhimbje në nyje dhe osteoporozë.

Rënie e fortë e flokëve

Edhe pse rënia e flokëve mund të jetë pasojë e shumë çështjeve të tjera, mungesa e vitaminës D në trup mund të jetë një nga shkaqet kryesore. Stresi, ankthi, depresioni dhe imuniteti i ulët shkaktojnë gradualisht rënien e flokëve, e cila ndodh kur përbërësit kryesorë ndërtues të flokëve dhe lëkurës dobësohen dhe humbasin vitalitetin e tyre.

Steriliteti

Sipas studimeve, mungesa e vitaminës D mund të çojë në infertilitet si te femrat ashtu edhe te meshkujt.
Për gratë që vuajnë nga sindroma e vezores policistike dhe kanë mungesë të vitaminës D, fibroidet e mitrës duhet të jenë aty duke shkaktuar një ulje të vezoreve. Tek meshkujt, mungesa ndikon në numrin dhe morfologjinë e spermës.