Bota Botë e Çuditshme Tech

Astronauti i parë me ngjyrë prek hapësirën në moshën 90-vjeçare!

Kandidati i parë për astronautin me ngjyrë të Amerikës, Ed Dwight, më në fund ka prekur hapësirën në moshën 90-vjeçare. Dwight ishte një pilot i Forcave Ajrore kur Presidenti i SHBA John F. Kennedy e mbrojti atë si një kandidat për korpusin e hershëm të astronautëve të NASA-s. Por ai nuk u zgjodh në 1963. Dwight kaloi disa minuta me pesë pasagjerë të tjerë në bordin e kapsulës Blue Origin në një fluturim afërsisht 10 minuta.

Ai e quajti atë një përvojë që ndryshon jetën.

Mendova se me të vërtetë nuk kisha nevojë për këtë në jetën time. Tani më duhet në jetën time, jam në ekstazë.

Fluturimi i shkurtër nga Teksasi Perëndimor e bëri Dëight personin më të vjetër në hapësirë që shkel hapësirën, Ishte lëshimi i parë i ekuipazhit të Blue Origin në gati dy vjet. Kompania u ndal në tokë pas një aksidenti të vitit 2022. Fluturimet rifilluan dhjetorin e kaluar, por pa asnjë në bord. Dwight, një skulptor nga Denveri, iu bashkua katër sipërmarrësve biznesi nga SHBA dhe Franca dhe një kontabilisti në pension. Çmimet e tyre të biletave nuk janë bërë të ditura.

Së fundmi raketa turistike “Blue Origin” e miliarderit Jeff Bezos ka dërguar një grup pasagjerësh në skajet e hapësirës për herë të parë në gati dy vite, duke i dhënë kështu fund një ndërprerjeje të shkaktuar nga një fluturim provë i dështuar, pa ekuipazh. Raketa dhe kapsula “New Shepard” u ngritën në orën 09:36 të mëngjesit me orën lokale, nga objektet e “Blue Origin”, në një fermë private në Teksasin Perëndimor.

NS-25, fluturimi i shtatë me ekuipazh i “Blue Origin” deri më sot, mbante gjashtë pasagjerë në kapsulë; sipërmarrësin Mason Angel; Sylvain Chiron, themeluesi i fabrikës franceze të birrës artizanale Brasserie Mont-Blanc; inxhinieri i softuerave dhe sipërmarrësi Kenneth L. Hess; kontabilistja në pension Carol Schaller; aviatori Gopi Thotakura; dhe Ed Dwight, kapiten në pension i Forcave Ajrore të SHBA-së, i zgjedhur nga Presidenti John F. Kennedy në 1961 si kandidati i parë i astronautit me ngjyrë të vendit.