Botë e Çuditshme Tech Travel

Për ju që dëshironi të darkoni në Hapësirë, ‘mblidhuni’ tek ky artikull!

Space VIP, një kompani amerikane e udhëtimeve luksoze në hapësirë, ka punësuar kuzhinierin e famshëm danez Rasmus Munk për të përgatitur një darkë në buzë të hapësirës, ​​me një kosto prej 500,000 dollarë për person. Udhëtimi do të zgjasë gjashtë orë në një kapsulë që do të lëshohet në stratosferë vitin e ardhshëm.

Munch do të krijojë një menu për gjashtë të ftuar të cilët do të ngjiten në një lartësi prej 30 kilometrash mbi sipërfaqen e tokës dhe do të darkojnë së bashku. Menuja ende nuk është finalizuar, por në një intervistë për Bloomberg, kuzhinieri 32-vjeçar tha se dëshiron që menuja të jetë po aq inovative sa udhëtimi. Munch është shefi i kuzhinës në restorantin danez “The Alchemist”, i cili renditet i pesti në udhëzuesin “50 restorantet më të mira të botës” për vitin 2023.

Pavarësisht çmimit të lartë, Munk tha se më shumë njerëz janë regjistruar për udhëtimin e parë sesa ka vende në aeroplan.

Jemi të vetëdijshëm që udhëtimi i parë është shumë i kushtueshëm. Por, në fund të fundit, kjo është përvoja e parë e këtij lloji.

Ai tha se plani është që të organizohen më shumë udhëtime të tilla dhe të ulet çmimi i darkës, në mënyrë që më shumë njerëz të shijojnë një përvojë si kjo. Anija kozmike, e ndërtuar nga kompania Space Perspective, nuk kërkon ndonjë trajnim paraprak apo pajisje speciale. Fluturimet testuese do të fillojnë muajin e ardhshëm.

Në bashkëpunim me Sierra Space, Blue Origin po bëhet “motori” më i madh i pasurive të paluajtshme në hapësirë. Hapi i parë është t’i japë jetë stacionit hapësinor “Orbital Reef”, një qendër biznesi në orbitën e ulët të Tokës, që do të fillojë ndërtimin në vitin 2027. Kjo është një nga iniciativat private që do të zëvendësojë Stacionin Ndërkombëtar Hapësinor kur të tërhiqet pas dy dekadave shërbim.

“Orbital Reef” do t’i lejojë njerëzit të jetojnë dhe të punojnë të qetë. Përveç kësaj, do të ketë zyra, dhoma gjumi, dhoma pushimi, restorante dhe madje edhe zona të gjelbra. Struktura “Orbital Reef” është projektuar për kompanitë në sektorët e kërkimit, industrisë ose tregtisë, të cilët do të jenë në gjendje të regjistrojnë adresën e kompanive të tyre në stacion dhe ta përdorin atë për kontrata.