Bota Tech

Dronët po revolucionarizojnë shpërndarjen e porosive në kohë rekord!

Viti 2023 po rezulton të jetë viti i ofrimit të dronëve. Disa startup kanë qenë të vështirë duke testuar, mësuar dhe përmirësuar aftësinë e tyre për të vendosur një rrjet dronësh për shpërndarje efikase. Kënaqësia e menjëhershme në marrjen e një artikulli të minutës së fundit, medikamentet me recetë dhe ushqimin e shpejtë në kohë rekord janë disa nga fokuset e parashikuara për të nxitur kërkesën fillestare.

Ofrimi i ushqimit është rritur jashtëzakonisht në popullaritet, veçanërisht që nga fillimi i pandemisë COVID-19. Me kaq shumë aplikacione të ndryshme të disponueshme, si Uber Eats, DoorDash, Grubhub, Postmates, Seamless dhe Caviar për t’i dorëzuar vaktet dhe ushqimet tuaja direkt në derën tuaj, shumë njerëz (përfshirë veten time) kanë zgjedhur komoditetin.

Sidoqoftë, mënyra se si shpërndahet ushqimi ynë mund të ndryshojë pasi më shumë kompani po provojnë dërgimin me dron si një mjet për dërgimin e menjëhershëm te klientët. Çdo kompani po provon dërgimin me dron në mënyra të ndryshme. Një koncept më i ri i kthyer në realitet është droni më i fundit i dërgesave nga Zipline i quajtur Platforma 2. Zipline ka rafinuar konceptin e dorëzimit dhe tani po bën një zgjidhje me çelës që është një nga qasjet më të zgjuara ndaj shpërthimit të pritshëm të kërkesës.

Platforma 2 duket sikur duhet të ketë një emër të lezetshëm me dizajnin e mjetit lëshues që është ulur nga droni kryesor i fluturimit nga 300 metra lart. Helikat në bord stabilizojnë rënien në të gjitha llojet e motit sfidues. Pashë një demonstrim të Platformës 2 duke vendosur një artikull në një tavolinë në oborrin e shtëpisë në heshtje. Dronët e tjerë të dorëzimit nuk janë aq të qetë.

Zhurma është një sfidë e madhe së bashku me kaosin e trafikut të dronëve që do të gumëzhinojë mbi shtëpitë tona vitin e ardhshëm dhe më tej. Ndërsa Zipline ka shpikur një metodë inteligjente të shpërndarjes së qetë, jo shumë të tjerë kanë arritur aq butësi në dërgesat e tyre.

Ligjet lokale variojnë nga kufizimet ekstreme deri te çdo gjë, dhe FAA ka ndërmarrë hapa për të rregulluar se si dhe kur dronët po fluturojnë. Ende duhet kuptuar dhe rënë dakord për shumë më tepër, duke përfshirë mënyrën e trajtimit të trafikut në qiej në lartësi që arrijnë deri në 400 këmbë. I takon komuniteteve që të punojnë me kompanitë e dronëve për të gjetur standardet shpejt përpara se dronët të mbushin qiejt lart, duke u bërë më shumë një bezdi sesa një përfitim i madh.

Shumë biznese kanë filluar testimin e dërgesave me drone gjatë muajve të fundit. Së fundmi, Starbucks, McDonald’s dhe Walmart janë bashkuar me startupin izraelit të automatizuar të dërgesave me dron Flytrex për të testuar sistemin e tij të shpërndarjes me dron përmes blerjeve të aplikacioneve. Në kohën e publikimit, kompania po bënte dërgesa vetëm në vende të caktuara në të gjithë Karolinën e Veriut.