Music

Kjo është kënga që ju bën menjëherë të lumtur sapo ta dëgjoni, sipas studiuesve!

Shumica e njerëzven kënaqen kur dëgjojnë muzikë. Meloditë mund të ngjallin një gamë të gjerë emocionesh duke përfshirë lumturinë, zemërimin dhe madje edhe trishtimin. Nëse ndiheni të dëshpëruar, ka të ngjarë që do të nxisni këngën tuaj të preferuar pop për të dëbuar bluesin.

Por një mjek tani ka zbuluar këngët e sakta që duhet të luani për t’ju ndihmuar të mbani këmbën lart. Dr Michael Bonshor, i cili ka një doktoraturë në psikologjinë e muzikës dhe ka hulumtuar gjerësisht muzikën në lidhje me mirëqenien. Ai zbuloi se kënga “Good Vibrations” nga The Beach Boys është kënga që i bën njerëzit më të lumtur.

Eksperti krijoi një formulë shkencore për të identifikuar meloditë që rrisin humorin. Për të krijuar një këngë të lumtur, Dr Bonshor beson se kombinimi i një kombinimi të një çelësi kryesor, akorde të 7-të, 137 BPM, rrahje të forta, katër rrahje në çdo shirit dhe një strukturë vargje-kor-vargje-kor është një mënyrë e sigurt për të prodhuar një.

Duhet të ketë gjithashtu një hyrje të shkurtër, pjesë të përsëritura, volum të lartë, ton të ndritshëm dhe një përzierje të parashikueshmërisë dhe befasisë. Këngë të tjera që ndjekin këtë formulë përfshijnë I Got You (I Feel Good) nga James Brown, House of Fun nga Madness dhe Get the Party Started nga P!nk.

Formula e lumtur është shndërruar gjithashtu në një këngë të përsosur, të quajtur The Lighter Note, me nota optimiste, akorde plot energji dhe pushime muzikore të ndjeshme, e cila është prodhuar nga Jamie P dhe Oliver Price dhe është e disponueshme në Soundcloud. Kënga u porosit nga Müllerlight, i cili u bashkua me Dr Bonshor dhe gjithashtu kreu një studim të 2000 të rriturve që zbuluan se 32 për qind i drejtoheshin muzikës çdo ditë për të përmirësuar disponimin e tyre. Dr Bonshor tha:

 Studimet e mëparshme kanë gjetur se këngët perceptohen si të lumtura nëse janë në një çelës kryesor, me një pikë të ëmbël prej afërsisht 137 rrahje në minutë. Na pëlqejnë ‘akordet e 7-të’ pasi shtojnë interesin; akordet e rregullta përdorin tre nota, ndërsa “akordet e 7-të” shtojnë një notë shtesë që ofron një ndjenjë “tensioni” muzikor dhe “lehtësim”.

Krahas kësaj, këngët gazmore zakonisht kanë një ritëm të fortë 1-2-1-2, kështu që ju mund të kërceni së bashku dhe një hyrje e shkurtër do të thotë se kënga fillon me një zhurmë menjëherë dhe nuk ka një rritje të gjatë.