Food & Drink Health & Beauty Lifestyle

Koha e duhur kur duhet të filloni t’i jepni ushqime të ngurta foshnjës tuaj!

Ndërsa fëmija juaj rritet, rriten edhe nevojat e tij ushqyese. Gjatë dy viteve të para, deri në 75 për qind e çdo vakti shkon për ndërtimin e trurit të foshnjës suaj. Ja kur duhet ta prezantoni fëmijën tuaj me ushqime të ngurta dhe pse është kaq e rëndësishme të caktoni kohën e duhur. Nga ora e parë e jetës, deri në moshën 6 muajshe, fëmija juaj mund të marrë të gjithë ushqimin që i nevojitet për t’u rritur dhe zhvilluar nga qumështi juaj.

Miti: Foshnjat kanë nevojë për ushqim të fortë më herët se 6 muajsh

Kur e ushqeni me gji fëmijën tuaj shpesh, fillimi i ushqimeve më herët se 6 muaj nuk është i nevojshëm dhe madje mund të jetë i dëmshëm. Futja e ushqimeve ose lëngjeve të tjera përveç qumështit të gjirit tek fëmija juaj para se të mbushë 6 muajsh mund të rrisë rrezikun e sëmundjeve, si diarreja, e cila mund ta bëjë fëmijën tuaj të dobët, madje edhe të jetë kërcënuese për jetën.

Foshnja juaj gjithashtu mund të ushqehet me gji më rrallë, kështu që furnizimi juaj me qumësht, ushqimi i tyre më vital, mund të ulet. Qumështi i nënës është ushqimi më i sigurt dhe më i shëndetshëm për 6 muajt e parë të jetës për të gjithë fëmijët kudo.

Shenjat e ushqyerjes

Nëse e shihni fëmijën tuaj me duart pranë gojës kur është ende më i vogël se 6 muajsh, mund të mendoni se nuk po ha mjaftueshëm për të ngrënë vetëm nga qumështi juaj. Në fakt, foshnja juaj po shfaq shenja normale të ushqyerjes, ato thjesht janë më të zhvilluara tani që janë më të rritur. Kjo nuk do të thotë që foshnja juaj ka nevojë për ushqim të fortë herët. Fëmija juaj është gati kur të mbushë 6 muajsh.

Miti: Djemtë kanë nevojë për më shumë ushqim se qumështi i gjirit

Të dyja gjinitë vajzat dhe djemtë kanë nevojë për të njëjtën sasi ushqimi për të qenë të shëndetshëm që të bëhen të fortë dhe të zgjuar. Vetëm qumështi juaj do të plotësojë nevojat ushqyese të djalit ose vajzës në muajt e parë të jetës.

Kur ta ushqeni fëmijën tuaj me ushqime të forta

Ushqeni foshnjën tuaj sa herë që shihni se ata japin shenja të ushqyerjes. Pas larjes së duarve me sapun, filloni duke i dhënë fëmijës suaj vetëm dy deri në tre lugë ushqime të buta, si qull, fruta ose perime të grira, dy herë në ditë. Vazhdoni të ushqeni me gji aq shpesh sa më parë.

Foshnjat që nuk ushqehen me gji

Nëse nuk e ushqeni fëmijën me gji, koha më e mirë për t’i njohur me ushqimet e ngurta është gjithashtu në moshën 6 muajshe. Kjo është mosha kur të gjitha foshnjat, të ushqyera me gji ose jo, duhet të fillojnë të marrin ushqime të ngurta për t’u siguruar që po marrin të gjithë ushqimin që i nevojitet trupit të tyre në rritje.