Botë e Çuditshme Lifestyle

Kontrolloni numrin e fshehur të llambës për të parë nëse është e duhura për dhomën tuaj!

Nëse keni menduar ndonjëherë se cila llambë është e përshtatshme për shtëpinë tuaj, nuk jeni vetëm. Kur blini llamba për shtëpinë tuaj, ndoshta nuk merrni shumë në konsideratë përshkrimin e saj. Megjithatë, ka shumë përfitime për të zgjedhur llambën e duhur për nevojat tuaja specifike. Për shembull, nuancat e duhura mund të nxisin vigjilencën gjatë ditës ose relaksimin gjatë natës. Më poshtë kemi përpiluar një sërë këshillash të dobishme kur blini llamba.

Kontrolli voltazhin

Fuqia i referohet sasisë së energjisë që përdor një llambë. Sa më të ulëta të jenë vat, aq më pak energji elektrike harxhon një llambë për të qëndruar e ndezur. Në llambat me efikasitet energjie, mund të merrni të njëjtën sasi drite duke përdorur më pak watt.

Nëse përdorni llamba LED, atëherë duhet të shikoni numrin e lumenëve në vend të vateve. Për më tepër, çdo pajisje ndriçimi ka kërkesat e veta të fuqisë, kështu që ju duhet ta kontrolloni atë për të optimizuar më së miri një llambë.

Zgjidhni nuancën e duhur

Një gabim i dytë që njerëzit bëjnë kur marrin llamba është marrja e nuancave të gabuara. Dritat tepër të ngrohta mund ta bëjnë hapësirën tuaj të ndihet shumë e errët, ndërsa ngjyrat tepër të ftohta mund ta bëjnë shtëpinë tuaj të ndjehet si një spital. Nëse dëshironi të përdorni një llambë të butë të bardhë (e cila është një nuancë e ngrohtë dhe e verdhë), ju duhet të merrni një llambë midis 2,700 dhe 3,000 Kelvin.

Të bardhat e ngrohta karakterizohen nga 3000 deri në 4000 Kelvin dhe janë më të bardha në të verdhë. E bardha e ndritshme është 4,000 deri në 5,000 Kelvin dhe qëndron midis toneve të bardha dhe blu.

Nëse nuk jeni i sigurt se cila është më e përshtatshme për nevojat tuaja, gjithmonë mund të merrni dritat inteligjente që përdorin Bluetooth ose Wi-Fi. Dritat inteligjente jo vetëm që janë më të lira se llambat tradicionale, por ato gjithashtu mbushin shtëpinë tuaj me ndriçim me ngjyra argëtuese. Neurobiologia dhe kryetarja e kërkimit në Emma sleep, Dr. Verena Senn i tha T3:

Ekspozimi ndaj ngjyrave të ndryshme të dritës në periudha të ndryshme brenda ciklit gjumë-zgjim mund të jetë një mënyrë për të ndihmuar në lehtësimin e një pushimi më cilësor dhe një mënyrë të shkëlqyeshme për të bio-hakuar gjumin tuaj.

Sipas një studimi, përdorimi i dritës së kuqe orët para gjumit mund të mbështesë një gjumë më të shëndetshëm. Dr. Sen tha:

Studimi tregoi efektivitetin e ekspozimit të terapisë me dritën e kuqe në rritjen e niveleve të melatoninës një hormon i lidhur me kontrollin e gjumit dhe rritjen e cilësisë së gjumit.

Ngjyrat më të ftohta, të gjetura në spektrin e dritës blu, imitojnë diellin e mëngjesit, i cili mund të nxisë një ndjenjë vigjilence gjatë gjithë ditës. Për më tepër, Dr. Senn tha se në mëngjes, ekspozimi ndaj dritës së ndritshme, me ngjyrë më të ftohtë do të ndihmojë në fakt gjumin më vonë atë natë.