Bota

Ky vend ndalon birësimin e fëmijëve nga vendet e tjera!

Holanda nuk do të lejojë më qytetarët e saj të birësojnë fëmijë nga vende të tjera. Ministri i Mbrojtjes Ligjore, Franz Wirwind, shtoi se procedurat e nisura do të vazhdojnë. Në gjysmën e shekullit të kaluar, prindërit holandezë kanë birësuar rreth 40,000 fëmijë nga 80 vende. Praktika ka rënë në vitet e fundit nga vetëm 145 birësime në vitin 2019 në vetëm 70 në 2020 gjatë pandemisë së koronavirusit, sipas të dhënave nga Instituti i pavarur i Rinisë Hollandeze.

Midis shkurtit 2021 dhe nëntorit 2022, qeveria holandeze ka ndaluar tashmë de fakto birësimet nga jashtë. Këto praktika janë vënë nën kritika pasi më shumë të rritur që u birësuan si fëmijë filluan të hulumtonin rrënjët e tyre dhe shpesh zbuluan se dokumentet e tyre të lindjes ishin falsifikuar ose humbur, ose se birësimi i tyre ishte i paligjshëm.

Rikujtojmë se autoritetet norvegjeze kanë vendosur të pezullojnë procesin e birësimit të fëmijëve nga Filipinet, Tajvani, Tajlanda dhe Koreja e Jugut, për shkak të disa rasteve të supozuara të paligjshme. Shumica e fëmijëve që u birësuan në Norvegji vinin nga Koreja e Jugut, Tajlanda, Kolumbia, Tajvani dhe Filipinet. Kreu i Drejtorisë Norvegjeze për Çështjet e Fëmijëve, Rinisë dhe Familjes, Hege Nilsen, tha se është i nevojshëm rishikimi i sistemit të birësimeve, pas pretendimeve të mediave për procedura të paligjshme. Disa fëmijë nga Filipinet thuhet se janë shitur dhe kanë falsifikuar certifikatat e pagëzimit.

Ndërkaq, 678 mijë foshnjë lindën në Francë në 2023 ose 6.6% më pak se një vit më parë, numri më i ulët i lindjeve që nga viti 1946, sipas të dhënave të publikuara nga zyra kombëtare e statistikave. Vendi kishte mbi 68.4 milionë banorë më 1 janar 2024, një rritje e mëtejshme prej 0.3% nga viti në vit. 631,000 viktima u regjistruan edhe në vitin 2023, një rënie prej 6,5% krahasuar me vitin 2022, vit i shënuar nga pandemia Covid-19 dhe valët ekstreme të të nxehtit. Sipas raportit, ky është niveli më i ulët që nga fundi i Luftës së Dytë Botërore. Rritja e popullsisë franceze ishte edhe rezultat i imigrimit neto, pra diferencës midis numrit të njerëzve që vijnë dhe atyre që largohen nga territori i vendit.