Lifestyle Love & Sex

Mit apo e vërtetë: A zbehet dëshira seksuale e grave me kalimin e moshës?!

Është një mit që femrat humbasin interesin për seksin kur hyjnë në moshën e mesme dhe më tej, sipas hulumtimit që ndoqi më shumë se 3200 gra për rreth 15 vjet. Dr. Holly Thomas, autorja kryesore e një abstrakti të paraqitur gjatë takimit virtual vjetor të Shtatorit 2020 të Shoqatës së Menopauzës së Amerikës së Veriut tha:

Rreth një e katërta e grave e vlerësojnë seksin si shumë të rëndësishëm, pavarësisht nga mosha e tyre. Studimi tregoi se një numër i konsiderueshëm i grave ende e vlerësojnë shumë seksin, edhe pse ato rriten, dhe nuk është anormale. Nëse femrat janë në gjendje të flasin me partnerin e tyre dhe të sigurohen që po bëjnë seks që është i kënaqshëm dhe i kënaqshëm për to, atëherë ato kanë më shumë gjasa ta vlerësojnë atë si shumë të rëndësishme ndërsa rriten.

Studime si këto ofrojnë njohuri të vlefshme për ofruesit e kujdesit shëndetësor, të cilët përndryshe mund të hedhin poshtë dëshirën seksuale të pakësuar të një gruaje si një pjesë të natyrshme të plakjes. Është e vërtetë që studimet e kaluara kanë zbuluar se femrat kanë tendencë të humbasin interesin për seksin ndërsa plaken. Por praktikuesit e shëndetit të grave thonë se qëndrimi nuk përputhet me realitetin që ata shohin. Thomas tha:

Disa nga studimet e mëparshme kishin sugjeruar që seksi shkon drejt greminës dhe të gjitha gratë humbasin interesin për seksin ndërsa rriten. Kjo me të vërtetë nuk është lloji i historisë që unë dëgjoj nga të gjithë pacientët e mi.

Një çështje, tha ajo, është se studimet e kaluara morën një fotografi të vetme të dëshirës së një gruaje në një moment të jetës së saj dhe e krahasuan atë me fotografi të ngjashme në dekadat e mëvonshme të jetës. Studimi i paraqitur në vitin 2020 përdori një lloj tjetër analize që i lejoi studiuesit të ndiqnin trajektoren e dëshirës së një gruaje me kalimin e kohës, tha Thomas atëherë.